avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire costuri lucrare intre mai multi proprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire costuri lucrare intre mai multi proprietari

S-a efectuat o lucrare de deviere a unei tevi de apa de pe pe o bucata de teren cu 3 parcele (3 proprietari), cu aceeasi latime, dar cu deschideri diferite (lucrare necesara pentru a se putea obtine autorizatie de constructie pe cele 3 parcele).
Unul din proprietari este de parere ca ar trebui facuta imparteala in functie de cota parte pe care o detine fiecare proprietar din totalul celor 3 parcele.
Un alt proprietar considera ca devierile laterale (cu coturi, camine etc.) ar trebui impartite la 3, iar teava care trece prin dreptul fiecaruia sa se imparta conform cotei parti detinuta de fiecare.
Cum este corect sa se imparta aceste cheltuieli? Care este baza legala?
Cel mai recent răspuns: vmvvv , utilizator 14:04, 12 Aprilie 2014
Lucrarea profită, în egală măsură, tuturor celor 3. Prin urmare, costurile ar trebui să fie egale.

Dacă am lua în considerare cea de-a doua variantă, am putea ajunge la situaţia - absurdă - în care proprietarul primei parcele, cu un front, să spunem, egal cu frontul celorlalte două parcele împreună, să suporte costul suplimentar cu singurul scop ca şi ceilalţi doi proprietari să beneficieze de alimentarea cu apă. Lucru care mi s-ar părea total nefiresc şi deloc echitabil.

Nu cred că există ceea ce dumneavoastră denumiţi o bază legală. Există, în schimb, echitatea şi simţul măsurii, pe care l-aş asimila cu bunul simţ în relaţiile de vecinătate.
pai la cota indiviza

prin similitudine Legea 230
Costurile nu pot fi in nici un caz egale. Sa detaliem un pic pentru exemplificare.
Proprietarul 1: 135m deschidere, proprietarul 2: 20m deschidere, proprietarul 3: 10m deschidere. Daca lucrarea ar fi facuta individual, de fiecare proprietar in parte, costurile ar fi diferite, datorita lungimii de teava necesara, in functie de deschiderea fiecaruia. Intrebarea este daca materialele folosite pe laterale (25m x 2 de teava + coturi + racorduri la vechea teava etc.) se impart in mod egal, sau conform cu cota parte a fiecaruia.
In codul civil, Art 587, alin 3, scrie: "În caz de neînţelegere între părţi, instanţa de judecată va stabili valoarea contribuţiei fiecăreia la imobilul rezultat, respectiv a cotelor-părţi din dreptul de proprietate." Ce concluzie ar trebui sa tragem de aici? Nu stiu daca acest articol se aplica acestui caz...
Se intampla de multe ori sa avem opinii diferite, sa vedem diferit echitatea, de aceea exista legi. Tocmai pentru pastrarea bunelor relatii de vecinatate vrem sa vedem cum este corect sa se imparta aceste cheltuieli. Trebuie sa existe o baza legala, judecatorul interpreteaza legea, nu-si da cu parerea.
Evident, nu vrem sa ajungem in fata unui judecator. Vrem sa vedem care este solutia corecta, astfel incat toata lumea sa fie convinsa ca s-a facut impartirea corect.
milikka a scris:

pai la cota indiviza

prin similitudine Legea 230

Legea nr 230/2007 poate constitui temei legal pentru repartizare costuri,functie de cota parte indiviza ,numai in cazul asociatiilor de proprietari
Cota indiviza este precizata concret in actul de achizitie apartament-aspect care lipseste in cazul supus discutiei
Propunere:
Calculati costurile in functie de lungimea tevii folosite de fiecare dintre Proprietari (P1, P2 si P3).

P1: L1 = lungimea de la Bransament pana la P1 (cel mai apropiat de bransament)
P2: L2 = de la P1 la P2
P3: L3 = de la P2 la P3 (cel mai departat)
L = L1+L2+L3
Costuri:
Cost L = cost total lucrare
Cost per Proprietar:
Cost P1: Cost L1 : 3
Cost P2: 1/2 Cost L2 + 1/3 L1
Cost P3: Cost L3 + 1/2 cost L2 + 1/3 Cost L1
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
ASOCIATIA PROFESIONALA A EXPERTILOR JUDICIARI CAB, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza plata pentru fiecare apartament la schimbarea tevilor de apa calda si rece leonardutzu leonardutzu Am un apartament cu trei camere intr-un bloc ce are ap. cu doua si respectiv trei camere,s-a hotarat schimbarea tevilor de apa calda si rece din bai. Toate ... (vezi toată discuția)
Suportul cheltuielii unei reparatii la o coloana de apa comuna stagga stagga Buna ziua Am intampinat azi dimineata o problema si anume coloana de apa calda care trece pe la mine prin baie sa fisurat , coloanele de apa sunt neschimbate ... (vezi toată discuția)
Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)