avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Activitate aveno

Activitate aveno

Salarizare . De la 1 ian salariul de baza minim va fi 3000 lei din care 200 neimpozabili. La salariul de baza se adauga un spor oarecare sa zicem 7 lei pentru ore de wekend sau spor de vechime 300 lei . din venitul salarial de 3007 lei sau respectiv 3300 lei cei 200 lei raman neimpozabili sau deductibilitatea lor se pierderi ,venitul salarial fiind impozabil in totalitate ? ( In primul caz salariatul ramâne cert in paguba dar angajatorul e obligat sa acorde acel spor . Paradox ! )
Dupa tergiversari si modificari peste modificari, OUG 130 /2022 obliga locatarii condominiilor sa monteze contoare (repartitoare) de consum agent termic . Pe scara A in care locuiesc toti locatarii au CT de apartament dar conductele cu agent termic de la punctul termic trec prin subsol catre scara B. Concret , anii trecuti plateam gaze pentru incalzire 160-200 lei, plus agentul termic care trecea prin subsol catre scara B, 70-80 lei . In conditiile obligativitatii montarii de contoare , noi cei de la scara A vom mai participa la plata agentului termic care merge la scara B ?
Am incheiat o ''promisiune de vanzare-cumparare'' cu un dezvoltator imobiliar. Incheierea actului de vanzare , pâna l 31-12.-2022 la un anumit pret. Ar putea dezvoltatorul ca pâna la acea data sa ceara plata unur sume in plus fata de cea stabilita in contractul de promisiune , invocând crestrea preturilor materialelor de c-tii ? multumesc !
Am trimis un utila in germania la o societate organizatoare de licitatii . La licitatie s-a vandut pentru 10000 euro. Societatea organizatoare a retinut 1000 euro commission si ne-a remis suma de 9000 euro. In Decontul de tva si D390 trebuie inscrisa suma de 10000 euro sau 9000 euro. ( un alt contabil sustine ca acel comision ar trebui tratat ca o prestare de servicii si ca atare tratat ca o livrare intracomunitara din partea partii germane aspect cu care personal nu sunt de accord) . Va multumesc !
La 01.01.2019 aveam disponibilitati in cont de 10.000 euro. Pe parcursul anului am avut mai multe operatiuni in valuta constand in cumparari de valuta respectiv plata facturilor. Am inregistrat la fiercare tranzactie diferentele favorabile sau nefavorabile dupa caz. La 30.09.2019 aveam in sold suma de 15.000 euro dar am lichidat contul in valuta. Daca la 31.12.2018 cursul era de 4.6639 lei iar la 31.12.2019 de 4.7793 lei ce diferente de curs ar trebui sa inregistrez si ce nota contabila ar trebui sa fac in trim IV 2019 . Precizez ca este vorba de o microintreprindere cu plata imozitului pe veniturile mico ? Va multumesc ! (Posibil sa fi pus intrebarea si fara sa fiu logat)
Am dat in arenda unei asociatii agricole in teren agricol . Veniturile sunt calculate de catre asociatie in functie de suprafata arendata si productia realizata. Nu stiu daca suma pe care o primesc este un venit brut sau un venit net iar impozitul este retinut la sursa. Eu am obligatia de a mai depune declaratia 200 sau impozitul se declararea este facuta de catre asociatie ? Multumesc !
Răspuns la discuția Diferente de curs
Multumesc !

aveno a scris:

In cursul lunii primesc o factura dintr-o tara Euro. Plata o fac dupa o zi sau doua de la primire. Diferenta de curs dintre cursul BNR la data facturii si cursul BNR de la data efectuarii platii at trebui sa genereze diferente de curs sau at trebui sa inregistrez factura la cursul din ziua in care fac plata ? (in cazul din urma nu s-at mai genera diferente de curs) .Multumesc !



In cursul lunii primesc o factura dintr-o tara Euro. Plata o fac dupa o zi sau doua de la primire. Diferenta de curs dintre cursul BNR la data facturii si cursul BNR de la data efectuarii platii at trebui sa genereze diferente de curs sau at trebui sa inregistrez factura la cursul din ziua in care fac plata ? (in cazul din urma nu s-at mai genera diferente de curs) .Multumesc !
De ce sa fie illegal ? Art.115(1) spune ca se poate contract cu mai mare de 8 ore. Mai mare decat 8 este 9 , 10 ,11 samd. Trebuie sa te incadrezi in 40 de ore pe saptamana. Practic insa complicat sa faci de ex.program de munca de 9 ore cu 18 ore liber.
In conditiile in care capitalul social este de 45000 (art 48 (5^2) din Ordonanta 3 nefiind abrogate) raman in cotinuare la impozit pe profit + impozit specific ?
Multumesc !