avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Activitate sandra_cj

Activitate sandra_cj

Buna ziua,
Lucrez intr-o institutie publica cu finantare din venituri proprii. Salarizarea insa nu a fost trecuta pe legea 153/2017, ci, deocamdata se supune Contractului Colectiv de Munca incheiat pe perioada 2016-2018, unde exista o grila de salarizare in conformitate cu treptele de vechime in munca. Cam din luna iunie-iulie 2017, trecerea de la un grad de vechime la altul, cu cresterea salariala aferenta nu s-a mai facut pe motiv ca nu exista suma in buget. Din cate am inteles, de la 1 ianuarie 2018, se acorda 25 % la salariul de baza pentru a acoperi contributiile, dar asta ar trebui facuta dupa incadrarea corecta a angajatilor pe grade de vechime. Intrebarea mea se refera la faptul ca eu trec in treapta de vechime de peste 15 ani abia in martie 2018 (ceea ce ar insemna ca de atunci salariul sa creasca coresponzator) deci ratez aplicarea majorarii cu cei 25% la salariul corepunzator treptei de vechime in care o sa fiu in 2018, In luna martie 2018 cand trec in treapta de peste 15 ani, nu vad cum as putea obtine vreo majorare avand in vedere ca cu cei 25 % aplicati acum as depasi grila din Contractul Colectiv de Munca, insemnand ca n-o sa pot sa fiu incadrata acestei trepte de peste 15 ani decat ....nu stiu cand, si practic nu pot sa-mi obtin acest drept, ceea ce inseamna o pierdere salariala. Care e modalitatea de a rezolva aceasta situatie? Nu pot solicita angajatorului sa faca incadrarea in treapta de peste 15 ani acum inainte de aplicarea celor 25%?
Buna ziua,

Sunt angajata a unei institutii nebugetare, care se autofinanteaza. Salariile se stabilesc, teoretic, prin negociere colectiva (la nivel de sindicat) si individuala (fiecare angajat in parte). In Contractul Colectiv de Munca este stipulat ca pentru sarcini egale, e remuneratie egala. Este de asemenea stipulat ca se interzice orice discriminare. Fata de colegii mei care au aceleasi sarcini si responsabilitati ca si mine, am un salar mai mic cu aprox. 40%. Fisa de evaluare anuala are si la mine un punctaj maxim, ca si la ei/ele.
As dori sa va intreb ce inseamna acest lucru din punct de vedere juridic/legal? Intra la categoria discriminare? Cum pot actiona in aceasta situatie?

Multumesc
da, asa se pare ca e naspa...desi si vecinii de jos sunt deranjati, dar fiind oameni cu bun simt, le e "jena" sa le spuna, mai bine suporta...eu nu am mai putut.

si eu le-am propus un instrument electronic cu casti, raspunsul a fost ca cel electronic nu e pentru profesionisti, nu invata notele la fel pe el (nu ma pricep, dar nu cred ca-i asa) si ca ar fi ceva varianta electronica care s-ar preta si in cazul lor, doar ca este foarte scumpa, zic ei, vreo 8000 de euro si nu si-o permit. (asta nu e treaba mea, in paranteza fie spus).

mi se pare normal si de bun simt sa faci tot ce vrei in apartamentul tau, atata timp cat nu-i deranjezi pe ceilalti locatari. (fara sa fie nevoie de legi si reguli, doar legea bunului simt, si a respectului fata de cei din jur, tine de educatie, de caracter, ceea ce la romani mai greu)
si totusi...citeam undeva ca exista o limita legala a decibelilor maximi admisi..., este vorba de o locuinta, scopul este altul, nu de sala de repetiii, concert, punct de lucru etc.....nu-mi vine sa cred ca, avand in vedere ca respect reciproc nu exista, e o chestie care nu e reglementata legal
Buna ziua,

As dori sa va intreb ce se poate face din punct de vedere legal in urmatoarea situatie: locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente; vecinii de jos au un copil care exerseaza frecvent la pian (zilnic) si multe ore pe zi, uneori si la ora 10 seara, sau in weekend la ora 9 dimineata. Este un zgomot foarte deranjant si se aude foarte tare (aproape cum as fi intr-o sala de concert). Am avut rabdare pana la un moment dat cand repertoriul s-a imbogatit cu melodii grele si timpul de exersare a crescut. E exasperant. Am stat de vorba cu vecinii respectivi, reactia n-a fost foarte buna, in sensul ca oarecum au fost ofensati ca ma deranjeaza si, desi am sustinut ca scopul unei locuinte nu e pentru a transforma-o intr-o sala de repetii, practic mi-au impus usor agresiv ca trebuie sa invat sa-mi placa muzica respectiva ("pentru nu sunt manele, nu e muzica urata" etc). Sincer, mie mi se pare de neacceptat sa-mi schimb viata in functie de preferintele lor (sa ascult muzica care le place lor, la ce ora vor ei, sa ma odihnesc sau sa dorm atunci cand imi dau ei voie prin liniste). Intr-un final mi-au promis candva in viitor o antifonare a camerei respective, nu stiu insa in ce masura va rezolva problema. (si pana atunci la fel mi-au impus sa am rabdare, tot eu, drepturile mele n-au importanta, se pare). Intrebarea mea e ce pot sa fac legal??? (de rezistat nu mai rezist mult psihic, is intr-o continua stare de nervi atunci cand merge pianul ala).

Va rog un raspuns!
Multumesc!