Domnul notar S. Ilie mi-a raspuns ca actul este autentic, validat de dumnealui.
Mi-a dat o adresa de internet unde am gasit asta:
"a) dacă ambele părţi au titluri de proprietate, care provin de la acelaşi autor, va avea câştig de cauză partea care a îndeplinit prima formalităţile de publicitate imobiliară, pentru opozabilitatea dreptului său faţă de terţi; dacă nici una dintre părţi nu şi-a înscris titlul, va câştiga partea al cărei titlu are data cea mai veche; "
Ce parere aveti?
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu, nu confund opozabilitatea cu valabilitatea, dar din cate citesc...opozabilitatea la imobile este data de inscrierea in CF (conform L 7/1996), opozabilitatea fiind obligatorie si nu optionala. Altfel, acel contract cred ca este (ca sa citez) valabil intre parti, dar este ineficient fata de mine, deoarece nu era inscris la data dezbaterii succesiunii cand m-am inscris eu. Cu actiunea in revendicare ma intreb ce ar putea face?
Va multumesc pentru raspuns. Ma gandeam ca nefiind inscris in cartea funciara acel contract de vanzare-cumparare parafat (daca e asa!) anterior decesului tatalui meu nu mi-a fost opozabil mie la succesiune, ulterior. (tatal fiind, conform extrasului, unic proprietar la data dezbaterii succesiunii). Daca bine zic...
Am intrebat pentru ca imi era/este frica sa nu se faca ceva „manevre” sau cine stie... Poate ar vrea sa se inscrie peste mine, nu stiu, ma rog...
In 2010 cartile funciare erau pe numele tatalui meu. Erau 3 imobile, adica o casa si doua terenuri.
Am luat legatura cu notarul si, desi nu a verificat la arhiva exact, actul de vanzare din 1998 pare ca e autentic (isi aminteste vag de contract). De asemenea, cumparatoarea (?) se angaja sa efectueze formalitati legale de intabulare pe cont propriu. In zona respectiva avem CF din cate am inteles de la austro-ungari.
Terenul a fost intabulat pe numele tatalui meu la decesul sau, inclusiv rolul fiscal era tot pe numele sau. Am facut succesiunea pe imobile si le-am inscris pe numele meu. Imobilul a fost folosit de tatal meu (din cate se pare) care ar fi trait cu persoana respectiva (concubinaj) careia i-a vandut. Aceasta doamna de abia in toamna a ridicat aceasta pretentie.
Ce sa fac in continuare?
Pai din cate citesc si pe acest forum, inteleg ca actul respectiv are efecte de opozabilitate fata de mine de la inscrierea sa la ocpi. Cum spuneam, cand am facut eu succesiunea si m-am inscris eu nu aveam de unde sa stiu de contract (asta e si un sfat pe care l-am primit). De aprox. 29 de ani sunt plecata din tara, nu cred ca asta e vreo vina a mea... Am citit si nu stiu cat e de adevarat ca opozabilitatea (formele ei, ma rog) e obligatorie si nu facultativa..?
Sa inteleg ca daca nu si-a notat (sau cum se numeste oficial operatiunea de care vorbiti) acel CVC in CF sunt O.K.? Cu multumiri.
Stimati domni/Stimate doamne,
Ma confrunt cu o problema juridica care nu imi da pace zilele astea. Nu sunt in Romania si imi este greu sa actionez de la 11000 de km distanta.
Povestea e asa: Tatal meu a decedat in 2010. Am facut dezbaterea mostenirii (2 imobile) la 3 luni dupa deces, eu fiind unica mostenitoare. Toate bune, pana de curand cand am primit pe email un act (scanat) care a fost autentificat la notariat in anul 1998 (semnat si cu datele tatalui meu) prin care el (se pare ca) a instrainat prin vanzare-cumparare unul din imobile supuse succesiunii de catre mine in 2010 si care era in patrimoniul tatalui meu la data succesiunii conform extrasului de carte funciara. Acum eu sunt intabulata pe teren in urma succesiunii. Si totusi, doamna care mi-a scris mi-a explicat ca ma actiona in judecata ca sa imi ia acel imobil desi, repet, nu era inscrisa in CF la data perfectarii actelor de succesiune. Cum este posibil asa ceva??? In ce tara traim? Ce sa fac in primul rand? V-as fi recunoscatoare pentru ajutor.
PS Tin minte ca in 2010 notarul verificase istoricul CF de la 1941 si pana atunci parca.