Stimati domni/Stimate doamne,
Ma confrunt cu o problema juridica care nu imi da pace zilele astea. Nu sunt in Romania si imi este greu sa actionez de la 11000 de km distanta. Povestea e asa: Tatal meu a decedat in 2010. Am facut dezbaterea mostenirii (2 imobile) la 3 luni dupa deces, eu fiind unica mostenitoare. Toate bune, pana de curand cand am primit pe email un act (scanat) care a fost autentificat la notariat in anul 1998 (semnat si cu datele tatalui meu) prin care el (se pare ca) a instrainat prin vanzare-cumparare unul din imobile supuse succesiunii de catre mine in 2010 si care era in patrimoniul tatalui meu la data succesiunii conform extrasului de carte funciara. Acum eu sunt intabulata pe teren in urma succesiunii. Si totusi, doamna care mi-a scris mi-a explicat ca ma actiona in judecata ca sa imi ia acel imobil desi, repet, nu era inscrisa in CF la data perfectarii actelor de succesiune. Cum este posibil asa ceva??? In ce tara traim? Ce sa fac in primul rand? V-as fi recunoscatoare pentru ajutor.
PS Tin minte ca in 2010 notarul verificase istoricul CF de la 1941 si pana atunci parca.
nu plecați urechea la toate pungășiile. aveți mai multe opțiuni:
- ignorați-o
- verificați cu notarul care a întocmit acel act. în 1998 notarii (aceia care înțelegeau să facă o treabă serioasă până la capăt) aveau prostul obicei de a se ocupa ei însuși de notarea în cartea funciară a actelor de acest gen. tocmai pentru a evita apariția unor astfel de cazuri (din ambele părți).
- spuneți-i doamnei că vă vedeți în instanță.
- spuneți-i doamnei că o să îi faceți plângere penală pentru tentativă de înșelăciune
nu sunteți okay, atâta vreme cât actul în cauză este valabil. dar ceva e putred acolo. cine a ocupat imobilul în toți acești ani (din 1998 până la decesul tatălui și din 2010 încoace)?
Pai din cate citesc si pe acest forum, inteleg ca actul respectiv are efecte de opozabilitate fata de mine de la inscrierea sa la ocpi. Cum spuneam, cand am facut eu succesiunea si m-am inscris eu nu aveam de unde sa stiu de contract (asta e si un sfat pe care l-am primit). De aprox. 29 de ani sunt plecata din tara, nu cred ca asta e vreo vina a mea... Am citit si nu stiu cat e de adevarat ca opozabilitatea (formele ei, ma rog) e obligatorie si nu facultativa..?
Trebuie vazute actele, cand s-a intocmit CF, cine a platit taxele, unde s-a facut actul acela, daca ati vorbit la notarul cu pricina... v-a intrebat cioneva aici cine a folosit imobilul in aceasta perioada, 1998-2014... n-ati raspuns...
Daca exista deja un proces, o chemare la mediere, mai bine veniti in tara sa va ocupati ori dati procura cuiva daca nu puteti personal, unei persoane de incredere.