avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren vandut de 2 ori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren vandut de 2 ori

tata a achizitionat un teren extravilan in localitatea in care locuieste , prin act de vanzare cumparare dar nu a facut intabularea . in tot acest timp el a platit impozit pe acest teren.in urma cu cateva zile afost anuntat de la primarie ca terenul a fost revandut si ca actualul cumparator a facut si intabularea. al cui este acum terenul?
Cel mai recent răspuns: bcpi , utilizator 10:58, 21 Februarie 2011
Are prioritate cumparatorul care s-a inscris in cartea funciara. Tatal dvs nu poate decat sa ceara despagubiri de la fostul proprietar...
Ideea este ca intai se analizeaza titlurile celor doi : cine a dobandit de la adevaratul proprietar , actul prin care s-a dobandit, pentru ca s-ar putea de ex. ca celalat sa nu fi dobandit bunul de la adevaratul proprietar.
Nu are importanta care cumparator a achizitonat primul terenul ci cel care l-a inscris in cartea funciara. Din cate ati spus am inteles ca cel de-al doilea cumparator a facut inscrierea asadar terenul apartine acestuia, dar tatal dumneavoastra isi poate recupera paguba.
Intabularea in cartea funciara este constitutiva de drepturi. Asa cum s-a aratat, acela care a intabulat terenul este proprietarul deplin al acestuia. Trebuie insa vazut daca intabularea este legala si puteti consulta un avocat pentru a verifica acestea.In privinta tatalui Dv. el poate solicita in instanta despagubiri privind prejudiciile care i-au fost aduse prin aceasta fapta a vinzatorului.
Cziffra_virgil a scris:
Intabularea in cartea funciara este constitutiva de drepturi.

Pana la intrarea in vigoare a noului cod civil, nu este adevarat.

Alte discuții în legătură

Cumparare teren koeni koeni A-si vrea sa cumpar un teren extravilan (800 mp). Avem contract de vanzare-cumparare scris cu mana cu martori! Care sunt pasi de urmat ca sa nu am probleme ... (vezi toată discuția)
Etse obligatoriu sa am releve pentru a vinde un teren cu cladire? stelutanicoleta stelutanicoleta buna seara! urmeaza sa vand o proprietate, imobil teren cu casa pe el. Am carte funciara, cadastru . Mi-a zis cineva ca trebuie releve. Trebuie neaparat? o sa ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate teren extravilan RamonaIsar RamonaIsar Ce trebuie facut in situatia urmatoare: acum 10-12 ani, tatal meu a facut o chitanta la primarie intre el si o a doua persoana de la care a cumparat o anumita ... (vezi toată discuția)