avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare teren

A-si vrea sa cumpar un teren extravilan (800 mp). Avem contract de vanzare-cumparare scris cu mana cu martori!
Care sunt pasi de urmat ca sa nu am probleme mai tarziu?
Vanzatorul are titlu de proprietate pt. terenul respectiv.
Cel mai recent răspuns: Mariana D. , Avocat 18:16, 5 Iulie 2009
adresati-va unui notar.
prin notar este cea mai sigura cale, pentru a nu avea probleme mai tarziu.
Pentru vanzarea valabila, trebuie sa faceti contractul in forma autentica, adica la notarul public.
Faptul ca vanzatorul are titlu de proprietate pe terenul respectiv nu face dovada faptului ca el este ACUM proprietar pe acel teren. Dovada proprietatii se face cu extrasul de carte funciara LA ZI.
Titlul de proprietate trebuia urmat de o punere in posesie si o intabulare in CF a dreptului titularului titlului de proprietate.
In functie de modul de dobandire a proprietatii prin titlu de proprietate ( daca e vorba de TP in baza Legii 18/1991), daca aceasta s-a dobandit prin constituire, proprietarul din titlu are o interdictie legala de instrainare a terenului 10 ani de la data inregistrarii in CF a dreptului sau de proprietate, ori nefiind intabulat, acest termen nici nu a inceput sa curga inca. Daca a fost dobandit prin reconstituire tot exista riscul sa nu fi fost efectiv pus in posesie si astfel sa existe diferente intre suprafata si amplasamentul din titlu si suprafata si amplasamentul pe care le va obtine in final. S-au vazut si cazuri de oameni cu titluri de proprietate pentru care nu s-a mai gasit teren. Pana la urma de ce vreti sa aruncati cu banii pe fereastra, de unde stiti ca vanzatorul este adevaratul proprietar al terenului pe care vi-l vinde?
Dupa parerea mea, calcati pe gheata subtire, ati procedat nediligent la cumpararea prin act sub semnatura privata si trebuie sa va grabiti sa rezolvati aceasta tranzactie in mod corect, legal.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2009
Diana Persa, Avocat
In cazul cumpararii unui teren nu va puteti baza pe un contract de vanzare cumparare scris de mana cu martori, trebuie sa mergeti la un notar pentru a redacta si autentifica contractul de vanzare cumparare. Mergeti la notar impreuna cu vanzatorul si cu toate actele, deoarece cumparati un teren extravilan mai sunt de facut niste demersuri la primarie, notarul va va spune ce aveti de facut.

Av. Ana Florea
Multumesc pt. promptitudine!
Contractul a fost semnat cu un an in urma, numai ca acum a primit vanzatorul titlul de proprietate. Trebuie sa mearga atat vanzatorul cat si cumparatorul la notar? Dupa autentificare se face intabularea sau se poate intabula fara legalizarea contractului la notar?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Intabulare teren extravilan lili ticala lili ticala Am cumparat in 2001 un teren de 1ha(extravilan) in baza unei conventii(intre mine si vanzator)in prezenta a 2 martori;as dori sa ma intabulez,deoarece ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana vanzare teren-care sunt riscurile? dennis1 dennis1 In anul 1980 s-a facut succesiunea in patru mostenitori, doi mostenitori sunt straini de mostenire, prin renuntare. In anul 1998 a fost redactata o ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare direct de pe titlu? soniam soniam Buna ziua, doresc sa va cer parerea cu privire la o tranzactie imobiliara ce urmeaza sa o inchei. Eu sunt in calitate de vanzator si tranzactia se refera la ... (vezi toată discuția)