avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana vanzare teren-care sunt riscurile?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana vanzare teren-care sunt riscurile?

In anul 1980 s-a facut succesiunea in patru mostenitori, doi mostenitori sunt straini de mostenire, prin renuntare.

In anul 1998 a fost redactata o chitanta de mina prin care unul dintre cei doi copropritari a vindut o cota ideala ½ din constructie si terenul aferent afent curtii in suprafata de 600 mp. De mentionat ca, cumparatorul a adus ½ imobilului in stare de degradare avansata.

In certificatul de mostenitor suprafata totala este 250 mp.
Chitanta de mana, ne-semnata de 2 martori care au decedat, ne-autentificata la nici-un notar, datata martie 1998, in fata primarului si are stampila primariei.

Are un paragraf interesant:
Pretul vanzarii este 3.000.000 lei (treimilioanelei) suma pe care vanzatorul a primit-o in intregime.
Daca una dintre parti se va razgandi va plati suma la valoarea dolarului din acea perioada cu dobanzile aferente BNR.

Vreau sa fac succesiunea, dupa titlului de proprietate in baza Legii nr. 18/1991 a Fondului Funciar, asupra restului de teren in suprafata de 600 mp in titlu si a unui teren extravilan, De mentionat, ca am platit timp de 32 de ani impozitul pe casa si intregul teren, care in realitate este in suprafata 1200 mp.

Precizez ca nu eu am cuparat cu chitanta de mana.
Pot face o propunere autentificata la notar de sulta pentru ½ (jumatate) din casa si terenul aferent care a facut obiectul cumpararii cu chitanta de mana de la mostenitorul de drept?

Cu respect,
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 08:51, 23 Martie 2015
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .



Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.

Ulterior, dupa dobandirea dreptului de proprietate, se va proceda la dezbaterea succesorala.



Succes.


Propunere autentificata (in fapt Oferta de cumparare) puteti face, nu va impiedica nimeni, de fapt daca va intelegeti nu trebuie nicio propunere, insa problema se pune daca nu va intelegeti si asta se poate rezolva doar in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere acte de proprietate pentru casa si teren cumparate cu, chitanta de mana ramo80 ramo80 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati care este calea de urmat pentru a obtine actele de proprietate, in situatia urmatoare: Socrii mei au cumparat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? MadalinaAb MadalinaAb Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana - cum se obtine actul de proprietate pentru imobil? marian barbu marian barbu Buna seara,parintii mei au cumparat casa acum 27 ani cu chitanta de mana ,au platit impozitul anual,ce trebuie sa fac pentru a obtine actul de proprietate?va ... (vezi toată discuția)