avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere acte de proprietate pentru casa si teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere acte de proprietate pentru casa si teren cumparate cu, chitanta de mana

Buna ziua,

Va rog sa ma indrumati care este calea de urmat pentru a obtine actele de proprietate, in situatia urmatoare:
Socrii mei au cumparat in urma cu 30 ani o casa si terenul aferent cu, chitanta de mana. Conform chitantei, la momentul respectiv casa era compusa dintr-o camera, bucatarie si hol si 250 mp de teren.
La scurt timp dupa achizitie, socrii mei au extins casa si au construit si anexe.
Au rol fiscal si platesc impozit pentru casa si teren asa cum este specificat pe chitanta de mana.
La o simpla masuratoare facuta cu ruleta, terenul are in realitate in jur de 350 mp, iar casa are acum 3 camere, hol, bucatarie si baie, plus anexele (magazii si garaj).
Nu au absolut nici un alt act in afara chitantei de mana, iar fostul proprietar este decedat de peste 20 ani si din cate stim nu ar avea mostenitori.
In momentul de fata, am vrea sa reusim sa obtinem actele de proprietate pe numele socrilor, insa nici nu stim de unde sa incepem, care ar fi primul pas si cum se poate rezolva aceasta situatie.
Va multumesc mult pentru un raspuns

Uzucapiune si accesiune in instanta, cu masuratori cadastrale si martori, numai ca va trebui sa va judecati cu mostenitorii fostului proprietar si sa faceti rost si de actul lui de proprietate.
Potrivit legislatiei actuale,chitanta de mana nu are valoarea juridica a unui act de vanzare-cumparare care trebuie intocmit in forma autentica,Chitanta de mana are cel mult valoarea juridica a unei promisiunii de vanzare-cumparare, astfel ca,va trebui sa va judecati cu mostenitorii fostului proprietar ptr.ca in baza chitantei de mana sa se pronunte in contradictoriu cu vanzatorul o hotarare judecatoreasca cae sa tina loc de contract vanzare-cumparare.Ptr.ceea ce s-a construit ulterior si nu este trecut in cihtanta de mana va trebui sa formulati actiune in constatarea uzucapiunii conform Cod Civil(1865) si pentru constatarea accesiunii imobiliare conform art.488-493 Codul Civil.(1865)


Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).



Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica imobiliara .



Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.


Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana vanzare teren-care sunt riscurile? dennis1 dennis1 In anul 1980 s-a facut succesiunea in patru mostenitori, doi mostenitori sunt straini de mostenire, prin renuntare. In anul 1998 a fost redactata o ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana - cum se obtine actul de proprietate pentru imobil? marian barbu marian barbu Buna seara,parintii mei au cumparat casa acum 27 ani cu chitanta de mana ,au platit impozitul anual,ce trebuie sa fac pentru a obtine actul de proprietate?va ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune scurta, just titlu favex favex As vrea sa stiu daca aceasta chitanta de mana prin care s-a cumparat un teren in anul 1956 constituie temei de just titlu in invocarea in instanta a ... (vezi toată discuția)