As vrea sa stiu daca aceasta chitanta de mana prin care s-a cumparat un teren in anul 1956 constituie temei de just titlu in invocarea in instanta a uzucapiunii de 10-20 ani ;
"Subsemnatul BI si BA , domiciliati in B, raionul GRIVITA ROSIE, proprietarul parcelei nr. 83, situata in str. D, nr. .., cartierul ....
Vand aceasta parcela cumparatorului VD, din B, STR.... NR.... pentru suma de 5000 lei.Prezenta parcela este libera de orice obligatii fiind achitata la zi la fisc si este de o suprafata de 456 mp conform actului de proprietate si planului de parcelare pe care le-am predat coproprietarului la achitarea sumei de mai sus
Terenul este invecinat cu ... la nord , ...la sud, ...la vest, ...la est.
Odata cu semnarea prezentei am primit si contravaloarea terenului.
De fata fiind ca martori VI si CO
incheiat astazi ,,,,, 1956
Prezenta chitanta tine loc de act de vanzare pana la facerea actelor legale inaintate la SFATUL POPULAR SERV. CADASTR
Cu multumiri
Chitanța de mână este un act care ar dovedi faptul că a cumpărat -prin urmare ar avea calitatea de titular al dreptului de proprietate (prin hotărâre jud.)și nu dovada unei uzucapiuni.
Pe de altă parte uzucapiunea fiind începută pe vechiul cod , va fi judecată având condițiile acelea și nu ale Noului cod(de 10 ani)
Nue just titlu si nici nu conteaza fap;tul ca nu e in situatia data. Mai exact, nu schimba cu nimic datele problemei ca aplicati uzucapiunea scurta sau lunga, e tot aia.
Uzucapiunea se refera la posesia imobilului si se dovedeste cu martori si chitante cu care ati facut plata la fisc a impozitului.Intrucat posesia a inceput anterior Noului Cod Civil, sunt aplicabile preved.Codului Civil 1864 privind uzucapiunea, conf.82 din Legea nr.71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul Civil.
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).
Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).
Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 10 -20 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).
Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.
Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica imobiliara.
Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.
Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.
Multumesc mult pentru profesionalismul raspunsurilor. Pentru uzucapiunea de 30 ani avem toate argumentele existand o posesie ca la carte de 59 ani. Intrebarea a pornit de la o cons-tatare si anume ca tatal meu ( cumparatorul) a decedat la 20 ani si o luna de la data chitantei