avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumpărat, în 2012, o casă de la moștenitori cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumpărat, în 2012, o casă de la moștenitori cu contract făcut la primărie care prevede obligația lor de a dezbate succesiunea într-un an. N-au dezbătut-o și, între timp, au decedat. Care e soluția pentru deveni proprietar?

Buna ziua! In anul 2012 am cumparat de la mostenitorii unei doamne un teren intravilan, prin intermediul unui contract de vanzare-cumparare autentificat de catre primaria din comuna respectiva si o simpla chitanta in care este precizat pretul vanzarii. Una dintre clauzele contractului mentioneaza faptul ca in cazul in care vanzatorii nu vor proceda la dezbaterea succesiunii in notariat, in termen de 1 an de zile, cumparatorul va ”intra de drept in proprietate”. Ulterior, cei doi mostenitori au decedat, neprocedand in acest interval de timp la dezbaterea succesiunii, iar intrebarea mea este: care ar putea fi solutia pentru a intra in posesia unui titlu de proprietate asupra terenului in speta?
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MihaelaDobre24 , utilizator 14:16, 9 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa contactati mostenitorii mostenitorilor, care trebuie sa dezbata succesiunea si dupa bunicii lor si dupa parinti, dupa care sa va vanda dvs.
De ce nu v-ati dus la notar?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe langa faptul ca ati dat niste bani pentru ...nimic, pentru ca nu aveti acte de proprietate, sa va asteptati sa achitati tot dvs cele 4 succesiuni si documentatia cadastrala. Plus taxele aferente perfectarii contractului de vanzare cumparare.
Asta daca mostenitorii vor fi cooperanti si veti da de ei.
Inteleg ce imi spuneti, dar in cazul in care nu mai exista niciun mostenitor?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui sa asteptati 20 de ani, dupa care sa deschideti o actiune in instanta pentru constatatea proprietatii prin uzucapiune.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii cand ar mai trece 20 de ani ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .



Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.



Succes.


Alte discuții în legătură

Uzucapiune marin 33 marin 33 Buna ziua! Dupa decesul mamei mele(2006) si al tatalui meu(2009) am obtinut ca unic mostenitor Certificatul de mostenitor.Cineva imi contesta dreptul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune teren agricol extravilan liviuursu liviuursu Suntem sase mostenitori pe o suprafata de 6,50 ha teren agricol extravilan. Am lucrat pamantul si am platit impozitele la primarie din anul 1991 pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii Grigoriu Ioana Grigoriu Ioana Buna ziua!Vreau sa dezbat mostenirea parintilor mei decedati in conditiile in care nici ei nu su fost titulari .Casa e a parintilor tatalui meu care a murit in ... (vezi toată discuția)