Buna ziua!
As dori daca puteti sa ma informati in urmatoarea problema: am 46 ani si de 26 ani locuiesc in aceeasi casa impreuna cu sotul si copii nostri.Casa este pe numele parintilor,ei au actul de proprietate,dar in timpul acesta de 26 ani, am platit facturile,am gazul pe numele meu,am buletinul pe aceasta adresa,dar nu am niciun just titlu pentru a invoca uzucapiunea.Ma aflu in conflict cu parintii mei,care nu doresc sa ma ajute cu actul de proprietate pentru a racorda la canalizare locuinta.Totodata, datorita promisiunilor lor ca imi vor da act de proprietate,mi-am construit cu materiale proprii o mica casuta,dar pe terenul lor,iar acum refuza semnarea actului de proprietate. Practic, sunt doua case lipite, am locuit 26 ani, am dovezi.Ce pot face in acest caz?
Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).
Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).
Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.
Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.
Veti dobandi dreptul de proprietate dupa decesul parintilor dumneavoastra, in temeiul devolutiunii legale.
Fiecare dispune de dreptul de proprietate, in mod liber si neingradit.