avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE -- 26 ANI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE -- 26 ANI

Buna ziua!
As dori daca puteti sa ma informati in urmatoarea problema: am 46 ani si de 26 ani locuiesc in aceeasi casa impreuna cu sotul si copii nostri.Casa este pe numele parintilor,ei au actul de proprietate,dar in timpul acesta de 26 ani, am platit facturile,am gazul pe numele meu,am buletinul pe aceasta adresa,dar nu am niciun just titlu pentru a invoca uzucapiunea.Ma aflu in conflict cu parintii mei,care nu doresc sa ma ajute cu actul de proprietate pentru a racorda la canalizare locuinta.Totodata, datorita promisiunilor lor ca imi vor da act de proprietate,mi-am construit cu materiale proprii o mica casuta,dar pe terenul lor,iar acum refuza semnarea actului de proprietate. Practic, sunt doua case lipite, am locuit 26 ani, am dovezi.Ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:25, 11 Octombrie 2016
Nu puteti invoca uzucapiunea.


Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).




Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.


Veti dobandi dreptul de proprietate dupa decesul parintilor dumneavoastra, in temeiul devolutiunii legale.


Fiecare dispune de dreptul de proprietate, in mod liber si neingradit.


Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune teren agricol extravilan liviuursu liviuursu Suntem sase mostenitori pe o suprafata de 6,50 ha teren agricol extravilan. Am lucrat pamantul si am platit impozitele la primarie din anul 1991 pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii Grigoriu Ioana Grigoriu Ioana Buna ziua!Vreau sa dezbat mostenirea parintilor mei decedati in conditiile in care nici ei nu su fost titulari .Casa e a parintilor tatalui meu care a murit in ... (vezi toată discuția)
Trecerea unui teren in titlu de proprietate babu86 babu86 Tatal meu a decedat. A avut un teren cumparat dar nu a fost trecut in TITLU DE PROPRIETATE. Pentru acest teren exista doar un contract de mana facut de tata si ... (vezi toată discuția)