avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trecerea unui teren in titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trecerea unui teren in titlu de proprietate

Tatal meu a decedat. A avut un teren cumparat dar nu a fost trecut in TITLU DE PROPRIETATE. Pentru acest teren exista doar un contract de mana facut de tata si vanzator in care sunt mentionati 2 martori .Se poate trece in acest titlu daca tata a decedat, terenul este inregistrat in registru agricol pe numele tatalui?Vrem sa facem succesiune si acest teren ne cam incurca. Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
babu86, utilizator
Buna seara,
Va trebui sa va adresati fie notarului daca vanzatorul este de acord, si sa incheiati un act de vanzare cumparare cu acesta fie sa va adresati instantei pentru ca sa pronunte o sentinta care sa tina loc de act autentic fie sa solicitati, tot prin instanta, constatarea uzucapiunii.
Puteti invoca uzucapiunea in instanta.

Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .



Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate cadrianacarmen07@gmail.com cadrianacarmen07@gmail.com Cum pot obține titlu de proprietate pe terenul din jurul casei pt.care tatăl meu care este decedat nu a făcut cerere cf.legilor fondului funciar.Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune marin 33 marin 33 Buna ziua! Dupa decesul mamei mele(2006) si al tatalui meu(2009) am obtinut ca unic mostenitor Certificatul de mostenitor.Cineva imi contesta dreptul ... (vezi toată discuția)
Reintregirea proprietatii Anto74 Anto74 parintii mei(decedati)au avut o casa cumparata cu chitanta de mana in 1970 de la 4 mostenitori.In 1991 a murit tata si mama a facut mostenirea dar din cei 4 ... (vezi toată discuția)