avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE?

Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o chitanta de mana care atesta cumpararea imobilului.Matusa nu e singura mostenitoare.Are vreun drept asupra proprietatii tinand cont ca,in urma intelegerii tacite cu ceilalti mostenitori timp de mai bine chiar de 30 ani a locuit si platit toate taxele?Multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: ContSters363356 , utilizator 17:15, 30 Iunie 2015
Când a decedat bunica?
Mătușa, va chema în instanță moștenitorii , pentru o acțiune în uzucapiune. Trebuie scos un certificat fiscal, niște martori, care au cunoscut-o pe bunica și pe d-voastră. o documentație cadastrală, Rolul fiscal pe cine este?
veti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii asupra terenului stapanit .

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.


Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .




Dupa constatarea uzucapiunii prin hotarare judecatoreasca, va inscrieti in Cartea Funciara dreptul de proprietate astfel obtinut.


Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.




Succes.
exista vreun certificat de mostenitor?
ce treaba are posesia cu mostenitorii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptarea tacita a succesiunii favex favex As vrea sa stiu daca acceptul meu in calitate de mostenitor rezervatar ca sora mea sa construiasca doua camere alaturate imobilului succesoral in perioada de 6 ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate s.stefan s.stefan Buna seara, Bunica mea are in proprietate o casa cu anexe gospodaresti (grajd, etc) inscrise pe rol la primarie, pe numele ei de aprox. 40 ani. In acea ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cadrianacarmen07@gmail.com cadrianacarmen07@gmail.com Cum pot obține titlu de proprietate pe terenul din jurul casei pt.care tatăl meu care este decedat nu a făcut cerere cf.legilor fondului funciar.Precizez ca ... (vezi toată discuția)