avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... etse obligatoriu sa am releve pentru a vinde un teren ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

etse obligatoriu sa am releve pentru a vinde un teren cu cladire?

buna seara! urmeaza sa vand o proprietate, imobil teren cu casa pe el. Am carte funciara, cadastru . Mi-a zis cineva ca trebuie releve. Trebuie neaparat? o sa imi ceara notarul asa ceva? avem un act cadastral pe care scrie teren curti constructii si arata amplasamentul terenuluui si unde sunt corpurile de casa dar nu are nimic despre interiorul casei. Este necesar releve pentru casa? nu se face tranzactia daca nu umblam dupa releve?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 12:55, 20 August 2018
Nu este necesar act cu releveu pentru ca vanzarea sa fie valida.
Poti face contract la un avocat sau puteti face voi un contract.
Se poate face si cu o "chitanta" de mana.
Dar nu e recomandabil deoarece vanzatorul trebuie sa mearga la Judecatorie pentru a obtine hotarare si pentru a intabula hartia facuta de voi si pentru a-si proteja dreptul de proprietate.

Deci, teoretic, da, se poate.
Mai mare daraua decat ocaua.
Buna seara!
Releveul este schita unei unitati individuale dintr-un imobil condominiu cu cel putin 2 unitati individuale si spatii comune ale cladirii.
Fiind unic proprietar al terenului si constructiei nu aveti obligatia legala efectuarii releveului.
Releveul arata care sunt spatiile detinute in proprietate exclusiva dintr-un imobil cu mai multi proprietari.

Legea nr. 7/1996 a cadastrului

Articolul 26
(1) Daca un imobil cu constructie - condominiu -, din care unele parti sunt comune indivize iar restul sunt individuale, se intocmeste o carte funciara colectiva pentru intreaga constructie, si cate o carte funciara individuala pentru fiecare proprietate individuala care poate fi reprezentata din apartamente sau spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta; prin asimilare, poate fi definit condominiu si un tronson cu una sau mai multe scari, din cadrul cladirii de locuit, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna.
(2) Dreptul de proprietate comuna fortata si perpetua pe partile comune ale unui imobil se valorifica numai impreuna cu dreptul de proprietate exclusiva care poarta asupra acestuia sau a unei parti determinate din acesta.
(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1).
(8) Operatiunea de impartire a unei constructii - condominiu in mai multe unitati individuale se numeste apartamentare. Operatiunea de impartire a unei unitati individuale in mai multe unitati individuale noi se numeste subapartamentare. Aceste operatiuni se fac in baza unei documentatii cadastrale si a actului autentic, intocmite in conditiile legii.

IN CEEA CE PRIVESTE TRANSLATAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE, VANZAREA-CUMPARAREA, Legea nr. 7/1996 a cadastrului obliga la:

Articolul 24
(1) Inscrierile in cartea funciara sunt: intabularea, inscrierea provizorie si notarea.
(2) Cazurile, conditiile si regimul juridic al acestor inscrieri sunt stabilite de Codul civil, iar procedura de inscriere in cartea funciara, de prezenta lege si de regulamentul aprobat prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agentiei Nationale.
(3) Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciara pe baza inscrisului autentic notarial sau a certificatului de mostenitor, incheiate de un notar public in functie in Romania, a hotararii judecatoresti ramase definitiva si irevocabila sau pe baza unui act emis de autoritatile administrative, in cazurile in care legea prevede aceasta, prin care s-au constituit ori transmis in mod valabil.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
-ELLA-, utilizator
Ella a zis foarte bine.
Cel mai uşor şi rapid: act notarial şi releveu, notarul face intabularea. Gata, frumos şi simplu.

Dar pentru ca o vânzare cumpărare să fie validă, nu este necesar să fie înscrisă în cartea funciară şi nici să fie act autentic.
Înscrierea în cartea funciară este o condiţie de publicitate, opozabilitate şi prioritate, nu de validitate.

Dar, într-adevăr, orice cumpărător înţelept va alege varianta notar-carte funciară pentru protecţia maximă a dreptului de proprietate.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare uscator luiza44 luiza44 Buna ziua, am si eu o intrebare ca tot intreb in stanga si n dreapta si nu ma lamureste nimeni. eu locuiesc intr o garsoniera conf.1 de 15 ani garsoniera e ... (vezi toată discuția)
Intabulare spatii comune condominium ? turbo20010 turbo20010 Salut. De curand am cumparat un apartament, iar in contract scria asa : \"Se vinde dreptul de proprietate pentru : - apartamentul nr. 5, situat in ... (vezi toată discuția)
Intabulare = inscriere cartea funciara? kamellya kamellya Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate ... (vezi toată discuția)