avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate teren extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate teren extravilan

Ce trebuie facut in situatia urmatoare: acum 10-12 ani, tatal meu a facut o chitanta la primarie intre el si o a doua persoana de la care a cumparat o anumita suprafata de teren , extravilan. Aceasta chitanta a fost semnata de cei in cauza, pe aceasta chitanta sunt trecuti 2 martori plus semnatura primarului la acea data. Atunci s-a platit o anumita suma de bani aferenta suprafetei de teren, la valoarea din acea data. Persoana respectiva a dat si o declaratie, semnata de el conform careia a primit acea suma de bani. Actele la momentul respectiv nu au fost facute.
In momentul de fata, persoana careia a fost platita acea suma de bani nu vrea sa faca actele. Mentionez ca in tot acest timp, terenul a fost lucrat de catre tatal meu.

Vreau sa stiu ce se poate face in cazul acesta.

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2013
RamonaIsar, utilizator
Cel mai recent răspuns: RamonaIsar , utilizator 13:17, 27 Decembrie 2013
vanzatorul cu ce act este proprietar pe acel teren ?
Este posibil sa fie tatal vanzatorului. Verbal vanzatorul si fratele sau isi impartisera mostenirea, dar nu stiu daca legal au facut succesiunea. Tatal era decedat la acea data.


Cu adaugare la primul mesaj, ca din momentul platii terenului, vanzatorul a fost scos din evidente la primarie, tatal meu figurand cu plata impozitelor, dosarele pentru APIA, etc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2013
RamonaIsar, utilizator
SARBATORI FERICITE SI LA MULTI ANI!
Cu acele inscrisuri puteti sa il actionati in instanta pentru mentinerea consimtamantului dat prin act sub semnatura privata.

Conform art. 885 NCC, drepturile reale asupra imobilelor se dobandesc numai prin inscrierea lor in cartea funciara.. Transmiterea dreptului de proprietate are loc la data inscrierii in cartea funciara.
Dreptul de proprietate nu se transmite prin incheierea contractului sub semnatura privata, pentru ca instanta sa-l poata obliga apoi pe vanzator sa indeplineasca formalitatile de carte funciara.
Inscrierea in cartea funciara are efect constitutiv de drepturi.
Insa art. 56 din Legea nr. 71/2011 prevede ca efectul constitutiv al inscrierii de Carte Funciara (conform art. 557, alin.4; art. 565; art. 885, alin. 1 si art.n886) va fi aplicat numai dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala si deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cartilor funciare pentru imobilele respective, in conformitate cu dispozitiile Legii nr.7/1996.
Exista doua conditii pentru ca efectul constitutiv al inscrierii de Carte Funciara sa opereze:
1. Lucrarile de cadastru la nivel de unitate administrativ-teritoriala sa fie finalizate;
2.Pentru imobilele respective sa fi fost deschise la cerere sau din oficiu Carti Funciare conform Legii nr. 7/1996.
Pe de alta parte NCC consacra validitatea vanzarii bunului altuia, in acest caz vanzatorul fiind obligat sa asigure transmiterea dreptului de proprietate catre cumparator, in caz contrar, cumparatorul poate cere rezolutiunea cu daune interese.(art. 1683)
Instanta nu va putea sa pronunte o hotarare in baza careia cumparatorul sa-si intabuleze dreptul de proprietate in CF.

n baza acelei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila, care tine loc de act de vanzare cumparare va puteti intabula.
Sarbatori fericite si dvs!

Multumesc frumos pentru raspuns.

Inca o intrebare as avea, o alta suma de bani a fost platita pe un alt teren, dar in chitanta este precizat ca cel care cumpara se obliga sa plateasca taxele din Registrul Agricol, pana la data succesiunii. S-a scris de mana o declaratie de catre tatal meu prin care se precizeaza suma, suprafata terenului. La finalul acestei declaratii, vanzatorul a scris "Am primit suma de ..., pe suprafata respectiva de teren" cu semnatura. Precizez ca nu sunt martori trecuti in declaratie cu nume si semnatura, dar la fata locului exista un martor. Are valoare aceasta declaratie si acest martor?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui teren. inscris sub semnatura privata. hotarare care tine loc de act autentic uttzza uttzza Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata? Vanzatorul este neproprietar ( in CF ... (vezi toată discuția)
Dovada incasare vanzare imobil Monica02 Monica02 Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu o informatie legata de textul : Restul de pret in suma de 35.000EUR (treizecisicincimiieuro), va fi virat pe baza ... (vezi toată discuția)
Cumparator teren cu chitanta de mana Mariageo1974 Mariageo1974 Buna ziua, Am cumparat un teren in anul 2012 cu chitanta de mana , in prezenta a 3 martori ,ulterior semnata si stampilata de primar. Cea care mi-a vandut ... (vezi toată discuția)