Buna ziua,
Am cumparat un teren in anul 2012 cu chitanta de mana , in prezenta a 3 martori ,ulterior semnata si stampilata de primar. Cea care mi-a vandut a zis ca nu merge la notar fiindca terenul e al ei. Anul trecut vanzatoarea a murit. Unul dintre fratii ei n-a avut copii si a lasat testament pentru toate bunurile mobile si imobile unui nepot din frati(frate si cu vanzatoarea mea). Acest mostenitor testamentar de cand a murit vanzatoarea nu ma mai lasa sa folosesc terenul recurgand la amenintari, injurii si multe altele pretinzand ca terenul ii apartine. Ba chiar anul trecut cand am cosit(fiind faneata) a aruncat cu ulei de motor pe iarba. Legea nu i-a facut nimic. Acest teren a fost dobandit de vanzatoare tot prin cumparare de la alt frate al sau dar inainte de 2009 tot cu chitanta de mana. Terenul se afla pe rolul tatalui vanzatoarei mele unde sunt trecuti toti fratii ei mai putin vanzatorul initial. De cand s-au dat terenurile , dupa revolutie, vanzatoarea mea a platit tot timpul impozit pe tot rolul, ea ramanand in casa dupa moartea tatalui ei.Titluri de propriatate nu s-au facut la noi in comuna , terenurile impartindu-se prin intelegera verbala intre frati. Cea care mi-a vandut are doi copii ,unul care nu-l intereseaza si altul plecat in strainatate .Va intreb ce-i de facut. Stiu ca legislatia actuala anuleaza acea chitanta ca fiind nula absolut, dar am dat totusi niste bani sttind ca acel teren i-a apartinut ani de zile vanzatoarei mele.
Legislatia actuala nu anuleaza acea chitanta cu care ati cumparat terenul in cauza. Ea constituie un inceput de dovada in cazul unei actiuni in instanta. Puteti sa vorbiti cu mostentorii vanzatoarei si sa rezolvati priblema amiabil. Puteti apela la procedura medierii si sa solutionati mai repede aceasta problema. In instanta, in cazul in care asa cum ati spus, vanzatoarea a cumparat de la fratele ei, puteti sa il chemati si pe acel frate, care sa ateste ca a vandut surorii lui. Trebuie vazut daca titlu de proprietate era pe numele celui ce a vandut vanzatoarei dvs.
Potrivit art 40 din Legea 7/1996 republicata puteti sa va inscrieti posesia in cartea funciara in baza chitantei de mana si a celorlalte documente prevazute la alin.7 din articolul mentionat, documente pe care le obtine de la primarie.
In cazul in care este interesat mostenitorul testamentar de care faceti vorbire va trebui sa formuleze plangere impotriva incheierii de carte funciara prin care vi se noteaza posesia urmând sa solutioneze instanta litigiul.
De mentionat ca înscrierea in cartea funciara nu va confera proprietatea ci este vorba doar de notarea posesiei, dar aceasta notare va poate fi de folos ca o dovada in plus intr-un litigiu viitor.