avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dupa vanzare unui teren extravilan cu chitanta de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dupa vanzare unui teren extravilan cu chitanta de mana, vanzatorul decedeaza

Dupa vanzare unui teren extravian cu chitanta de mana, vanzatorul decedeaza.

In urma cu vreo 10 ani doi batrani soti si sotie, au vandul viceprimarului un teren de 5000m2, cu chitanta de mana.

Acum vreo 3 ani, batranii au decedat amandoi. Au ramas in urma 4 copii, mostenitori. De 10 ani, impozitul pe teren este platit de mostenitori, desi cel care foloseste terenul este cumparatorul ?

Mostenitorii, daca vor, pot sa recupereze usor terenul respectiv, neluand in seama chitanta de mana facuta de parintii lor ? O pot face pur si simplu sau trebuie sa apeleze la instanta ?

Daca proprietarii / vanzatorii au murit, chitanta de mana mai are vreo valoare ?



Eu sunt interesat sa cumpar acel teren de la mostenitori.

Va multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
marturie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nadia3 , utilizator 21:15, 25 Octombrie 2017
Mai bine nu il cumparati!

Situatia juridica a acelui teren este neclara.

Oricare din variantele enumerate de dvs. este posibila.
Nu e vorba sa cumpere ceva. Din ce inteleg mostenitorii ar dori sa intre in posesia terenului inapoi fara sa mai plateasca ceva... asa pur si simplu. Pentru a fi proprietatar de drept vicele ar trebui sa actioneze in judecata mostenitorii pentru a tine loc de act de proprietate. Asta daca nu va intelegeti sa recunoasteti actul de mana si sa faceti demersurile pentru intrarea in legalitate (eventual contra unei sume).
daca chitanta de mana a fost legalizata atunci mostenitorii nu sunt mostenitori.. chiar daca au platit 10 ani, nu fac dovada posesiei. recomandat ce a spus carme3men.. mai sunt si alte proprietati de cumparat ...
Daca chitanta de mana este legalizata, nu mai este chitanta de mana ci act de vanzare-cumparare
Chitanta nu este legalizata. Oricum situatia terenului este neclara. Unul dintre mostenitori a fost adpotat de cand era copil. I s-a schimbat numele dupa adoptare. Acum este decedat.

Notarul refuza sa dezbata mostenirea fara "prezenta" acelui mostenitor decedat, al carui nume a fost schimbat. Certificatul de deces a fost evident eliberat pe noul nume.

Probabil numai instanta poate spune ca decedatul este de fapt unul dintre mostenitorii legali...dar ca acesta si-a schimbat numele intre timp. El nu a avut copii.

In ochii mei,chitanta de mana eliberara de batranii decedati este fara valoare, deoarece ca sa poate vinde, ei, vanzatorii initiali care au decedat trebuiau sa fie unici proprietari. Ori, nu aveau titlu de proprietate exclusiv pe numele lor , ci erau mostenitori multipli la randul lor. Citanta nu a fost semnata de toti mostenitorii, si nici nu fusese dezbatuta mostenirea.


In plus , desi terenul respectiv este la marginea DN2 , daca se doreste deschiderea unei afaceri, nu se poate crea un acces direct in sosea. Obligatoriu se va face drum colector pana la prima intersectie, cu acordul notarial al tuturor proprietarilor pe la care va trece acel drum colector de 7m. Pluc ca imprejmuirea proprietatatii va fi amplasata obligatoriu la 26m de axul drumului national europeean.

Nu este mare bucurie sa aic teren la Drumul national, caci accesele sunt foarte greu de obtinut. Pluc ca, cladirile in extravilan se amplaseaza la 50m de marginea imbracamintei asfaltice.

Terenul respectiv, in forma de trapez, are o profunzime de 66m oe latura sud si respectiv de 46m la nord. Din 5000m2, doar 700m2 sunt construibili... atat.

Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
marturie, utilizator

Alte discuții în legătură

Un mic ajutor la vanzarea unui teren extravilan adrian73 adrian73 Buna ziua, am o nelamurire> bunici mei ( de fapt , numai bunica mai traieste), au un pamant extravilan, cu titlu de proprietate. acest titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)
Impozit pe teren dncl dncl Buna seara!Tatal meu a vindut in 93 un teren cu act de mina in baza unei adeverinte.Cind a venit titlu in 97 nu s-a mai facut vinzarea cu notar si a ramas ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)