Dupa vanzare unui teren extravian cu chitanta de mana, vanzatorul decedeaza.
In urma cu vreo 10 ani doi batrani soti si sotie, au vandul viceprimarului un teren de 5000m2, cu chitanta de mana.
Acum vreo 3 ani, batranii au decedat amandoi. Au ramas in urma 4 copii, mostenitori. De 10 ani, impozitul pe teren este platit de mostenitori, desi cel care foloseste terenul este cumparatorul ?
Mostenitorii, daca vor, pot sa recupereze usor terenul respectiv, neluand in seama chitanta de mana facuta de parintii lor ? O pot face pur si simplu sau trebuie sa apeleze la instanta ?
Daca proprietarii / vanzatorii au murit, chitanta de mana mai are vreo valoare ?
Eu sunt interesat sa cumpar acel teren de la mostenitori.
Nu e vorba sa cumpere ceva. Din ce inteleg mostenitorii ar dori sa intre in posesia terenului inapoi fara sa mai plateasca ceva... asa pur si simplu. Pentru a fi proprietatar de drept vicele ar trebui sa actioneze in judecata mostenitorii pentru a tine loc de act de proprietate. Asta daca nu va intelegeti sa recunoasteti actul de mana si sa faceti demersurile pentru intrarea in legalitate (eventual contra unei sume).
daca chitanta de mana a fost legalizata atunci mostenitorii nu sunt mostenitori.. chiar daca au platit 10 ani, nu fac dovada posesiei. recomandat ce a spus carme3men.. mai sunt si alte proprietati de cumparat ...
Chitanta nu este legalizata. Oricum situatia terenului este neclara. Unul dintre mostenitori a fost adpotat de cand era copil. I s-a schimbat numele dupa adoptare. Acum este decedat.
Notarul refuza sa dezbata mostenirea fara "prezenta" acelui mostenitor decedat, al carui nume a fost schimbat. Certificatul de deces a fost evident eliberat pe noul nume.
Probabil numai instanta poate spune ca decedatul este de fapt unul dintre mostenitorii legali...dar ca acesta si-a schimbat numele intre timp. El nu a avut copii.
In ochii mei,chitanta de mana eliberara de batranii decedati este fara valoare, deoarece ca sa poate vinde, ei, vanzatorii initiali care au decedat trebuiau sa fie unici proprietari. Ori, nu aveau titlu de proprietate exclusiv pe numele lor , ci erau mostenitori multipli la randul lor. Citanta nu a fost semnata de toti mostenitorii, si nici nu fusese dezbatuta mostenirea.
In plus , desi terenul respectiv este la marginea DN2 , daca se doreste deschiderea unei afaceri, nu se poate crea un acces direct in sosea. Obligatoriu se va face drum colector pana la prima intersectie, cu acordul notarial al tuturor proprietarilor pe la care va trece acel drum colector de 7m. Pluc ca imprejmuirea proprietatatii va fi amplasata obligatoriu la 26m de axul drumului national europeean.
Nu este mare bucurie sa aic teren la Drumul national, caci accesele sunt foarte greu de obtinut. Pluc ca, cladirile in extravilan se amplaseaza la 50m de marginea imbracamintei asfaltice.
Terenul respectiv, in forma de trapez, are o profunzime de 66m oe latura sud si respectiv de 46m la nord. Din 5000m2, doar 700m2 sunt construibili... atat.
Impozit pe teren
dncl
Buna seara!Tatal meu a vindut in 93 un teren cu act de mina in baza unei adeverinte.Cind a venit titlu in 97 nu s-a mai facut vinzarea cu notar si a ramas ... (vezi toată discuția)