avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... un mic ajutor la vanzarea unui teren extravilan
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

un mic ajutor la vanzarea unui teren extravilan

Buna ziua, am o nelamurire>
bunici mei ( de fapt , numai bunica mai traieste), au un pamant extravilan, cu titlu de proprietate. acest titlu de proprietate este pe numele bunicului care a decedat si nu are cadastru si intabulare la acest pamant extravilan. Un cumparator , ma tot seaca , ca vrea sa imi cumpere acest pamant numai cu acest titlu de proprietate si face ele "toate " actele, fara sa ma cheme la notar si sa folosesca terenul , bineinteles , in favoarea lui. Intrebare> e bine sa vand? numai pe baza actului titlului de proprietate??? care sunt pasii? cum justific eu scaderea de la primaria comunei impozitul pe acest teren si sa nu il mai platesc??? va multumesc
Cel mai recent răspuns: zerognost , utilizator 22:16, 25 Mai 2012
Un teren se poate vinde doar prin contract de vanzare-cumparare incheiat in forma autentica, la notar. Nu se poate vinde altfel un teren, in mod legal.
Veti ramane proprietar in acte si veti plati impozit pe teren in continuare, la primarie, in cazul in care "vindeti" fara respectarea normelor legale obligatorii.
In cazul dumneavaostra particular nici nu puteti vinde un bun care nu va apartine, ar fi nevoie sa faceti succesiunea si sa intabulati terenul inainte de a putea incheia un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect terenul bunicului decedat.

Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
zerognost, utilizator
Vanzarea unui teren este legala numai daca actul se incheie in forma autentica (in fata notarului).
Ca sa puteti vinde (de fapt, bunica sa poata vinde) este nevoie sa dezbateti succesiunea dupa bunic si sa obtineti certificat de mostenitor.
Admitand ca atat bunica, cat si copilul (sau copiii bunicii, care sunt tot mostenitorii bunicului) ar fi de acord sa vanda, sfatul meu este sa nu incheiati actul decat la notariat. Chiar daca nu aveti cadastru si intabulare, in cazul terenurilor extravilane se pot finaliza actele de vanzare cumparare, cumparatorul obligandu-se sa efectueze el procedurile cadastrale. Pentru orice eventualitate, consultati si un notar, dar sub nicio forma nu considerati terenul vandut doar prin inmanarea titlului de proprietate catre cumparator (mai mult ca sigur nu are tocmai ganduri corecte)
multumesc mult, acum de cateva minute , parinti mei , am aflat cu stupoare, am facut acest "gest" de a vinde acest teren, ( NU STIU CUM a fost posibil) si cica cumparatorul se va ocupa de acte, ceea ce nu cred, ca nu poate sa intre in posesie deoarece nu a facut un CVC la notar, si nu poate ca nu avem succesiunea facuta. Multumesc.
se mai poate face ceva? ce sa ma astept din partea cumparatorului?
Terenul nu a fost vandut intrucat nu s-au respectat formalitatile prevazute de lege si anume forma autentica a contractului de vanzare-cumparare a terenului.
Pseudo-cumparatorul nu se va putea intabula si nu va putea obtine vreun titlu de proprietate. El va putea folosi terenul cu consimtamantul proprietarilor de fapt si de drept, nu are obligatia de a plati impozit pe teren caci aceasta obligatie revine proprietarului, nu va putea singur obtine subventii...
Pseudo-cumparatorul se bazeaza probabil pe onestitatea parintilor d-voastra care ii vor permite sa fie proprietar in fapt al terenului, fara nici un titlu legal.

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare teren extravilan vasile2020 vasile2020 Printre altele in mostenirea de la bunici am si un titlu de proprietate cu citeva hectare de teren extravilan si as dori sa vind aproape un hectar ,cum pot ... (vezi toată discuția)
Recuperare teren extravilan aim aim Buna! Am si eu o problema bunica mea a cumparat 1,45 ha teren extravilan acum 5 ani de la o verisoara de-a ei avand ca acte doveditoare un antecontract si o ... (vezi toată discuția)
Cumparare terenuri in extravilan + intravilan/casa vlad-rusu vlad-rusu Buna ziua, Am citit cateva dintre postarile care sunt pe acelasi subiect si am gasit cateva informatii complete si foarte folositoare. Totusi mai am cateva ... (vezi toată discuția)