avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare terenuri in extravilan + intravilan/casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare terenuri in extravilan + intravilan/casa

Buna ziua,

Am citit cateva dintre postarile care sunt pe acelasi subiect si am gasit cateva informatii complete si foarte folositoare. Totusi mai am cateva nelamuriri pe care as dori sa le clarific cu ajutorul dumneavoastra.

Situatie:
- "Actiunea" are loc intr-un sat din judetul Salaj
- Doresc sa achizitionez terenuri in extravilan + casa(cu curte) - deci teren intravilan de la o PF
- Vanzatorul detine urmatoarele acte: 2 * titlu de proprietate emis in baza Legii 18/1991 (prin REconstituirea dreptului de proprietate), dupa cum urmeaza:
1. titlu pe numele bunicului vanzatorului (decedat fiind la momentul reconstituirii, el este atribuit tatalui) - pe care se atribuie terenuri in extravilan + teren intravilan (incadrat ca si x mp FANETE + x mp CURTI,CONSTRUCTII, ambele avand la observatii trecut: gradina)
2. titlu pe numele tatalui vanzatorului - doar terenuri in extravilan
- Mentionez ca, vanzatorul, detine DOAR aceste 2 titluri de proprietate pentru terenuri + casa. Nu detine CF sau acte cadastriale - banuiesc ca la sate nu prea s-au facut aceste demersuri in general..

Ceea ce stim ca trebuie facut:
Vanzatorul a fost rugat sa initieze procesul de succesiune dupa bunic + tata - astfel incat la final sa detina un titlu de mostenitor pentru toate bunurile pe care dorim sa le cumparam -> acesta fiind primul pas..

Intrebari:
1. Succesiunea se poate face doar pe baza titlurilor de proprietate - deci fara acte cadastriale care sa insoteasca acele titluri ?
2. Este normal ca pentru o casa sa nu existe nimic mai mult decat mentiunile din titlu de proprietate din categoria Intravilan -> Curti, constructii ?
3. Ce avem de facut mai departe pentru a putea ajunge in etapa in care sa facem formalitatile de vanzare-cumparare la notar ? Mentionez ca dorim sa cumparam tot pachetul - casa/curte + terenuri in extravilan
- stim ca trebuie respectata legea nr 17/2014 privind dreptul de preemptiune - deci afisat la primarie anuntul/oferta de vanzare (mentionam ca nu am nici un drept de preempţiune)
- stim ca nu se poate incheia o vanzare autentica fara masuratorile cadastriale si intabularea proprietatilor pe numele vanzatorului - de unde pornim aceste demersuri dupa ce se finalizeaza succesiunea? Avem de facut aceleasi documente si pentru casa, nu doar pentru terenuri nu?
- cand se poate incepe demersul la Primarie - doar dupa ce se face documentatia cadastriala si intabularea ? In legea 17/2014 se mentioneaza "Art 6, al 1- Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol şi de documentele doveditoare prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi." --> vag
- Dupa incheierea vanzarii la notar - cumparatorul poate sa intabuleze totul pe numele lui fara sa refaca masuratorile cadastriale nu ? Ce cheltuieli mai are de suportat vanzatorul - am auzit ca trebuie sa plateasca pe loc impozit pe venitul rezultat din vanzare ?

- si in final, pentru a complica lucrurile: intrucat vanzatorul nu dispune de banii necesari, noi (cumparatorii) vom fi cei care vom suporta costurile de cadastru + intabulare pe numele vanzatorului... Ce sugestii aveti pentru acest demers ? Un antecontract care sa securizeze vanzarea si pretul? Facut in ce moment/unde ?

O ultima intrebare: legea 17/2014 (privind-unele-masuri-de-reglementare-a-vanzarii-cumpararii-terenurilor-agricole-situate-in-extravilan-si-de-modificare-a-legii-nr-268-2001-privind-privatizarea-societatilor-comerciale) ii da posibilitatea VANZATORULUI sa refuze oferta unui preemptor ? Intreb in idea in care...vanzatorul si-a gasit un cumparator cu care s-a inteles si doreste sa ii vanda tot pachetul, si nu sa isi vanda terenurile pe bucatele, dupa dorinta unui preemptor..

Multumesc mult !

Alte discuții în legătură

Drept de preemtiune Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Revin la dvs cu o intrebare - schita topografica stereo 70 - plan vizat de OCOT - categoria de folosinta a ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract arenda teren extravilan Kuntay Musa Kuntay Musa Am incheiat un contract de arenda, eu fiind proprietarul. Arendasul a dorit sa cumpere terenul. De la bun inceput arendasul taraganeaza sub diferite motive ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren extravilan - lege 2023 actualizata - ajutor! ... elryko elryko Cumparare teren extravilan - lege 2023 actualizata - ajutor! Doresc sa cumpar un teren 52 ari din care 27 sunt intravilan iar restu extravilan, cum se ... (vezi toată discuția)