avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recuperare teren extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recuperare teren extravilan

Buna! Am si eu o problema bunica mea a cumparat 1,45 ha teren extravilan acum 5 ani de la o verisoara de-a ei avand ca acte doveditoare un antecontract si o procura notariala prin care ea se obliga sa il intabuleze si mai apoi avand dreptul sa-l vanda. Acum dupa moartea verisoarei ei nepoatele au facut succesiunea si au vandut tot terenul cel aveau in titlul de proprietate unde era si acesta parcela ne mai vrand sa ii dea la bunica toti banii din vanyarea parcelei cu motivul ca atunci cand ea a cumparat terenul de la verisoara nu valora cat valoreaza acum. Intrebarea mae este urmatoarea: Aveau voie nepoatele sa vanda pamantul daca bunica avea antecontractul si procura si acum 5 ani l-a cuparat de la verisoara?
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 21:07, 30 Ianuarie 2013
Antecontractul de vânzare- cumparare reprezintă, de fapt, o promisiune de cumpărare, pe de o parte, şi una de vânzare, pe de alta, dar pina la incheierea actului de vanzare cumparare, proprietarii nu se schimba
In cazul de fata , actul de vanzare cumparare intre bunica si verisoara sa nu s-a mai incheiat si terenul nefiind instrainat cu act autentic a fost inclus in masa succesorala revenindu-le nepoatelor care ulterior au facut ce au crezut de cuviinta, l-au vandut insa catre altcineva, nu catre bunica dvs.
Intrebarea este de ce in acest rastimp de 5 ani nu s-au perfectat actele la notar prin incheierea actului de vanzare cumparare????? Un antecontract de vanzare cumparare trebuie să includă, în mod obligatoriu, un termen până la care se va încheia tranzacţia. Poate prevede plata unei sume de bani, ca avans, sau nu.
Se recomanda inscrierea antecontractului in Cartea Funciara. Pentru asta, un astfel de act trebuie să îndeplinească două condiţii: să fie încheiat în formă autentică (legalizat de un notar) şi să includă un termen de încheiere a tranzacţiei.
În cazul în care vânzătorul nu mai vrea să înstrăineze proprietatea, iar antecontractul a fost înscris în Cartea Funciară, avansul plătit de cumpărător se constituie ca o ipotecă legală în favoarea sa (are dreptul de a urmări sau executa silit bunul pentru a-şi recupera suma plătită) .Un antecontract rămâne înscris în Cartea Funciară timp de şase luni de la expirarea termenului stabilit de cele două părţi (timp în care cumpărătorul sau vânzătorul se pot adresa instanţei pentru nerespectarea clauzelor contractuale de către cealaltă parte).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare. monica.p. monica.p. Mama mea a cumparat casa bunicilor.Dupa moartea bunicilor mamei i-a revenit si un teren de vie pe care noi am cultivat vita de vie. Mama mea a vandut casa ... (vezi toată discuția)
Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumpare teren cisti cisti am si eu o problema: poate fi vandut un teren prin contract de vanzare cumparare cu dare de data certa la un avocat? dar vanzatorul daca detine terenul in baza ... (vezi toată discuția)