avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune- terenuri vandute cu \" chitanta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune- terenuri vandute cu " chitanta de mana"

Buna ziua,
Vrem sa facem succesiunea dupa mama decedata in 1994,dar in certificatul de mostenitor se precizeaza numai cota de care beneficiem fiecare dintre copii. Acelasi lucru scrie si in certificatul de mostenitor al mamei,adica nici mama nu stia practic ce anume mosteneste din masa succesorala,ceea ce era mentionat era numai cota.Ce se poate face?Fratii mamei au vandut cu chitante de mana doua terenuri,dar la primarie se plateste impozit pentru ele,desi primaria a fost informata ca aceste terenuri au fost vandute.Pot fi scoase din masa succesorala daca au fost vandute cu chitanta de mana? Vanzarea e valabila?
Va multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: monalisa16 , utilizator 09:24, 3 Decembrie 2015
Teoretic vanzarea ar fi valabila.

Dar, pentru ca vorbim de bunuri imobile (terenuri) legea stabileste ca actele de vanzare-cumparare pentru acestea trebuie incheiate in forma autentica, autentificate de un notar. Apoi actele de vanzare-cumparare incheiate in forma autentica trebuie inscrise in cartea funciara si in registrul de transcriptiuni de la judecatorie, pentru opozabilitate fata de terti.

Acesta este unul dintre motivele pentru care primaria nu recunoaste actele incheiate pe chitanta de mana si va obliga sa achitati in continuare impozitul pe terenurile respective.

Dar, atat timp cat in certificatul de mostenitor apareau numai niste cote, inseamna ca ei au vandut cota indiviza si nu lucrul in materialitatea lui.

Prin urmare nu se cunoaste exact ce au cumparat acele persoane.

In mod legal, ar trebui prima data sa faceti o iesire din indiviziune si apoi stabilindu-se pentru fiecare in parte intinderea dreptului de proprietate in materialitatea lui, fiecare va putea sa dispuna cum doreste de bunul ce-i va reveni.

Pentru faptul ca vanzarea respectiva nu a fost facuta cu respectarea formelor legale, ci doar pe chitanta de mana, celorlalti mostenitori nu li se poate opune aceasta vanzare.
Multumesc pentru raspuns.Situatia a fost urmatoarea:fiecare frate/sora avea 1/4 din fiecare teren.Mama si o alta sora locuiau la oras, in alt judet.Toate bunurile au fost lasate in folosinta celor doi frati si le-au gestionat cum au vrut,nu au vandut numai cota parte a lor din teren ci tot terenul.Noi,copiiii, vrem sa iesim din indiviziune,daca vanzarea a fost valabila , sa scoatem din masa succesorala ce s-a vandut(cumparatorii nu au vrut la vremea respectiva sa mearga la notar sa legalizeze vanzarea) Credeti ca poate incepe procedura de succesiune cu ce a ramas,fara a legaliza vanzarile anterioare? Fratii mamei care au vandut nu mai traiesc,la unul dintre ei mai traiesc doar nepotii,care trebuie,cred, sa faca mai intai succesiunea mamei dupa bunica si apoi ei dupa mama lorCe trebuie facut si care ar fi pasii?
monalisa16 a scris:

(cumparatorii nu au vrut la vremea respectiva sa mearga la notar sa legalizeze vanzarea)


... mda... nu au vru pentru ca stiau ca nu se poate.

Exista mai multe variante.

Una dintre ele ar fi o actiune in instanta prin care sa solicitati atribuirea catre cei mostenitorii celor 2 frati decedati (care au vandut pe chitanta de mana tot terenul!) a intregii mase succesorale, cu obligarea acestora la plata catre dvs. a unei sulte echivalente cu contravaloarea cotei de 1/4 care v-ar fi revenit.

Nu va intereseaza pe dvs. dezbaterile succesiunilor lor, deoarece nu aveti vocatie succesorala la acestea.
Eu si fratii mei nu avem pretentie la sulta,ce a fost a fost...Vrem doar sa stim ce vom mosteni material, un teren, de exemplu, de care sa dispunem cum vrem,nu doar cote teoretice.
Inca o data intreb: poate demara dezbaterea succesiunii fara acele terenuri vandute cu Ichitanta de mana?.Ce spune legislatia in vigoare?Daca unul dintre frati a donat tot cu chitanta de mana nepotului,fiului celuilalt frate,un corp de casa,donatia e valabila si acel corp de casa mai intra /sau nu in masa succesorala pentru ceilalti mostenitori? Nu revendicam nimic celorlalti, vrem doar sa lamurim problema cotelor teoretice din certificatul de mostenitor,avem si noi copii si nu vrem sa mosteneasca , la randul lor, aceasta situatie neclara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire incalcita swamerra swamerra Buna ziua, am o problema cu o mostenire din partea bunicului meu. Bunicul meu a murit acum vreo 10 ani. Bunicul nu a lasat la nimeni partea lui, noi ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea la succesiune a unuia din mostenitorii de drept nikoleta09 nikoleta09 unchiul meu a vandut un teren care este al bunicului meu el fiind decedat , iar eu am dreptul la mostenire dupa mama care a decedat si era sora lui ... (vezi toată discuția)
Vanzare fara acord mostenitori dannyc dannyc Buna ziua, Problema: acum 2 luni, bunica mea a vandut fara sa ma anunte (pe mine, pe fratele meu si pe mama mea) un teren si fara sa ne acorde o suma la care ... (vezi toată discuția)