avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare fara acord mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare fara acord mostenitori

Buna ziua,
Problema: acum 2 luni, bunica mea a vandut fara sa ma anunte (pe mine, pe fratele meu si pe mama mea) un teren si fara sa ne acorde o suma la care am fi avut dreptul - parere personala.
Date: - dupa realizarea succesiunii dupa bunic, acum 10 ani, tatal meu a mostenit (teoretic) o parte din bunurile acestuia, respectiv 3/16 (bunica si inca trei frati ai lui au fost mostenitori, fiecare cu procentele lui).
- tatal meu a decedat, dar nu am putut face succesiunea in anul respectiv, urmand sa se faca anul acesta, cand o sa fim toti in tara.
- nu am acces la contractul de vanzare-cumparare pe care l-a facut bunica mea cu cel caruia i-a vandut
Intrebari: 1. Putea sa vanda legal (fiind majoritara) acel teren, fara sa ne anunte si fara sa ne spuna cat ne revine.(stiu ca nu sunt bunuri pentru care am muncit personal - dar sumele sunt mari si ar fi trebuit si tatal meu sa aiba drepturi, iar ceilalti copii, cred ca doar 2 dintre ceilalti 3 frati care traiesc, au primit diverse sume - nu stiu cuantumul a cat au primit)?
2. Pot face ceva pentru a afla despre actul respectiv, in afara de a angaja un avocat, ceea ce cred ca va fi oportun daca exista sanse de a recupera ceva sa de a bloca macar vanzarea tuturor propietatilor? Bunica este foarte batrana, o vizitam toti nepotii, dar are preferinte (eu nu sunt printre ei, asta este-e ultimul meu bunic in viata si o vad de cateva ori pe an) si incearca sa le ofere doar unora diverse avantaje. Nici pe fratele meu, nici pe mine nu ne intereseaza bunurile materiale (case, terenuri) sa ramanem cu ele, ci doar sa fim despagubiti intr-un fel de ceilalti unchi/nepoti.
3. Ar fi bine sa actionam acum, cat mai repede, sau sa asteptam sa facem succesiunea dupa tatal meu? In cazul ca e mai bine sa asteptam sa facem succesiunea, se poate ca doar unul dintre noi sa ii reprezinte pe ceilalti (eu sa ii reprezint pe mama si fratele meu) intr-un eventual proces, cu procurile de rigoare?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
dannyc, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 20:41, 4 Martie 2013
Bunica putea vinde cota ei- ideala si abstracta, deci ceea ce rezulta din actele de proprietate si din certificatul de mostenitor. Acum nu stiu daca e vorba de acte sub semnatura privata, ceea ce ar presupune un antecontract, caci un contract valabil trebuie facut la notar si presupune intabularea anterioara a terenului.
La intabulare sunt trecute exact cotele fiecarui co-proprietar. Deci bunica ar putea vinde succesiv doar cota ei, cumparatorul subrogandu-se in drepturile bunicii si devenind alaturi de dvs co-proprietar.
Presupun ca terenul era intabulat caci altfel nu se putea face vanzarea. Presupun ca nu ati facut o iesire din indiviziune, adica o impartire efectiva a proprietatii. Ca atare fiecare co-mostenitor (co-proprietar), are o cota ideala exprimata in procente din teren. Altfel spus, nimeni nu stie unde este exact portiunea de teren ce o mosteneste, stie doar cat procentual are din intreg terenul.
Ca atare e de mers si aflat de la cartea funciara a localitatii de unde este terenul, situatia reala. Adica se merge la OCPI a localitatii si se cere extras de informare, (inainte se cere aflarea numarului cadastral si al nr de carte funciara), total taxe 120 lei.
Dupa ce aflati situatia se poate sti ce e de facut.

Negresit trebuie sa faceti ceva. Si evident ca va fi util sa faceti succesiunea dupa tata.
Puteti verifica similar toate proprietatile si vedea daca sunt inscrise corect cotele dvs. (ale tatalui decedat adica) si ale unchilor dvs. Odata ce aveti intabulate proprietatile ele sunt practic securizate. Adica partea dvs. este cert ca va ramane a dvs daca nu vreti sa vindeti
Succesiunea se poate face la notar, cei care nu pot fi prezenti dand procuri sa fie reprezentati in procedura succesorala. Mergeti la un notar care sa va spuna exact cum sa fie facuta/facute procurile. Similar ei va pot imputernici sa introduceti actiuni in instanta.

E foarte ciudat ca ceilalti frati/unchii adica, au primit bani. Asta ar insemna ca si ei au vandut partea lor. Nu stiti prea multe. Incercati la cartea funciara, primul pas. Apoi mergeti la un notar cu actul de deces al tatalui si acte de proprietate ale bunurilor ramase dupa acesta. Mai departe acesta va va ghida.
Multumesc frumos pentru sfaturi.
Ghita Carmen a scris:

.......................... Si evident ca va fi util sa faceti succesiunea dupa tata. ...............................


Succesiunea dupa tata nu poate fi facuta pana ce nu se face iesirea din indiviziune dupa bunic, deoarece nu se stie ce ii revine concret tatalui dumneavoastra - respectiv dumneavoastra.
Deci, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa luati concret, nu cota parte, mostenirea ce-i revine tatalui dumneavoastra. Doar apoi succesiunea dupa tata.
Legal, bunica nu putea sa vanda nimic fara sa aiba acordul scris - prin semnatura sau procura notariala - a tuturor mostenitorilor. Dar trebuie vazut la cartea funciara, concret, cine sunt propietarii, daca este inscrisa mostenirea dupa bunic. Fara a sti aceste lucruri, ne dam doar cu presupusul.
Ziceai ca bunica e foarte batrana. La semnarea contractului de persoanele foarte in varsta se pune si problema stabilirii deplinatatii psihice a persoanei, prin certificat medical.

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor nu e suficient ? Maria20101974 Maria20101974 Buna ziua, Am Certificat de Mostenitor obtinut in urma succesiunii dupa decesul tatalui meu. Acum fratii tatalui( unchii mei) vor sa mergem la tribunal sa ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa un parinte decedat d_wen d_wen Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in legatura cu succesiunea pe care trebuie sa o facem eu si mama dupa tata. Problema sta in felul urmator: tata are ... (vezi toată discuția)
Cota parte mostenire mandrut mandrut Tatal meu si fratele sau au mostenit dupa bunicul o casa si 2 ha de teren. Succesiunea s-a facut in 1998. Casa nu era intabulata. Desi cei doi frati se ... (vezi toată discuția)