avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare fara acord mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare fara acord mostenitori

Buna ziua,
Problema: acum 2 luni, bunica mea a vandut fara sa ma anunte (pe mine, pe fratele meu si pe mama mea) un teren si fara sa ne acorde o suma la care am fi avut dreptul - parere personala.
Date: - dupa realizarea succesiunii dupa bunic, acum 10 ani, tatal meu a mostenit (teoretic) o parte din bunurile acestuia, respectiv 3/16 (bunica si inca trei frati ai lui au fost mostenitori, fiecare cu procentele lui).
- tatal meu a decedat, dar nu am putut face succesiunea in anul respectiv, urmand sa se faca anul acesta, cand o sa fim toti in tara.
- nu am acces la contractul de vanzare-cumparare pe care l-a facut bunica mea cu cel caruia i-a vandut
Intrebari: 1. Putea sa vanda legal (fiind majoritara) acel teren, fara sa ne anunte si fara sa ne spuna cat ne revine.(stiu ca nu sunt bunuri pentru care am muncit personal - dar sumele sunt mari si ar fi trebuit si tatal meu sa aiba drepturi, iar ceilalti copii, cred ca doar 2 dintre ceilalti 3 frati care traiesc, au primit diverse sume - nu stiu cuantumul a cat au primit)?
2. Pot face ceva pentru a afla despre actul respectiv, in afara de a angaja un avocat, ceea ce cred ca va fi oportun daca exista sanse de a recupera ceva sa de a bloca macar vanzarea tuturor propietatilor? Bunica este foarte batrana, o vizitam toti nepotii, dar are preferinte (eu nu sunt printre ei, asta este-e ultimul meu bunic in viata si o vad de cateva ori pe an) si incearca sa le ofere doar unora diverse avantaje. Nici pe fratele meu, nici pe mine nu ne intereseaza bunurile materiale (case, terenuri) sa ramanem cu ele, ci doar sa fim despagubiti intr-un fel de ceilalti unchi/nepoti.
3. Ar fi bine sa actionam acum, cat mai repede, sau sa asteptam sa facem succesiunea dupa tatal meu? In cazul ca e mai bine sa asteptam sa facem succesiunea, se poate ca doar unul dintre noi sa ii reprezinte pe ceilalti (eu sa ii reprezint pe mama si fratele meu) intr-un eventual proces, cu procurile de rigoare?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
dannyc, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 20:41, 4 Martie 2013
@Krug - Multumesc pentru raspuns. Dupa bunic, tatal meu a avut un certificat de partaj in care sunt insirate toate propietatile pe care le-au avut bunicii mei sau doar bunicul, cat si cota ce revine celorlalti 3 frati ai lui si bunicii mele. Ce nu inteleg este ca in acest certificat scrie ca doar constructiile au fost facute in cote de 1/2 atat de bunica cat si de bunic, iar la terenuri nu scrie clar daca sunt in cote egale sau nu. Eu stiu ca doar bunicul a primit ca mostenire de la parintii lui terenuri, dar nu stiu daca inainte de revolutie, mostenirile ramaneau ca bun propriu sau deveneau bun comun.
Cum sa fac Iesire din indiviziune dupa bunic, inainte sa dezbat succesiunea dupa tatal meu, si sa vad daca o sa il mostenesc sau nu? Aici chiar nu inteleg. Eu vreau sa fac partajul dupa tatal meu, iar in acel moment o sa vedem cine si cum o sa aiba acces la mostenirea dupa bunic.
Dupa 80 de ani se poate considera persoana in varsta, cred.
Sper sa nu se ajunga la instante si procese.
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
dannyc, utilizator
Sa le luam pe rand.
1. Succesiunea este ca o casa: nu poti sa-i pui acoperisul intai si apoi temelia.
Va intreb: ce imparti, daca faci succesiunea dupa tata? Trebuie sa ai extras din cartea funciara sa demonstrezi ca mostenirea ce o ceri a apartinut tatalui dumneavoastra. Daca nu s-a iesit din indiviziune, mostenirea nu a fost trecuta pe numelei tatalui d-voastra in cartea funciara. In acest caz notarul va poate face succesiunea doar la bunurile pe care le avea in propietate tatal dumneavoastra la moartea sa. Exista posibilitatea ca succesiunea dupa tata sa se faca concomitent cu iesirea din indiviziune.
2. Tot ceea ce s-a facut, cumparat in timpul casniciei este bun comun al bunicului si bunicii, de aceea scrie ca apartin in raport de 1/2 fiecarui sot si se imparte dupa regula bunurilor comune. Ceea ce s-a mostenit apartine sotului mostenitor si se imparte dupa alte reguli. Din cartea funciara se poate vedea care sot ce a mostenit. Incarcati-va cu rabdare.
3. Tatal dumneavoastra are ca proprietate partea inscrisa in certificatul de mostenitor, dar asta doar legal nu si faptic. Faptic propietatea tatalui dumneavoastra apartine bunicii. Asta trebuie sa faceti: sa cereti iesirea in indiviziune. Impartirea bunurilor ramase ca mostenire de la bunicul d-voastra. Cum le impartiti? Prin intelegere, sau partaj judiciar. Cererea de iesire din idiviziune poate sa o faca oricare mostenitor, deci si dumneavoastra.

Nu putem discuta concret cum trebuie sa procedati pana nu stiti ce vi se cuvine concret, nu parti din ceva. Mergeti la un notar, chiar daca platiti o consultatie ce costa 100-200 lei, acesta va va lamuri concret.

Certificatul tatalui dumneavoastra este de partaj sau de mostenitor?
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
ContSters67366, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor nu e suficient ? Maria20101974 Maria20101974 Buna ziua, Am Certificat de Mostenitor obtinut in urma succesiunii dupa decesul tatalui meu. Acum fratii tatalui( unchii mei) vor sa mergem la tribunal sa ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa un parinte decedat d_wen d_wen Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in legatura cu succesiunea pe care trebuie sa o facem eu si mama dupa tata. Problema sta in felul urmator: tata are ... (vezi toată discuția)
Cota parte mostenire mandrut mandrut Tatal meu si fratele sau au mostenit dupa bunicul o casa si 2 ha de teren. Succesiunea s-a facut in 1998. Casa nu era intabulata. Desi cei doi frati se ... (vezi toată discuția)