avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters320921

Activitate ContSters320921

Ma adresez la Dvs. pentru un ajutor ca sa clarific situatia mea privind cererea de plata CASS. In primul rand, mentionez ca sunt un cetatean roman, nerezident, cu domicilul stabil si permanent in Italia din 1990, unde am o activitate in urma care platesc impozitele pe venit, precum si contributia di asigurare pentru sanatate.
Cand Administratia financiara din orasul unde se afla locuintele mele inchiriate a cerut plata CASS din 1 ianuarie 2014, am prezintat formularul E104 (pe baza normativei europenee), care dovedeste si domiciliul meu in Italia (specificat si in pasaportul meu) si plata contibutiei de asisgurare a sanatatii in Italia.
Pe baza documentiei si precizarile scrise prezintate de mine, nu s-a aplicat scurtirea de la contributie, care nu este datorata de mine pe baza legislatiei in vigoare in Romania (art. 211 alin. (1) din Legea 95/2006). Toată documentaţia mea a fost prezintata, in data de 21.01.2014, la Direcţia Generală a Finaţelor Publice, de unde nu am avut un raspuns clar, care sa îmi explice motivatia platii CASS.
Raspunsul lor a fost: contributie CASS a fost impusa pe baza noilor prevederi romanesti privitoare veniturile din cedarea folosintei bunurilor (OUG 88/2013), privind modificările şi completările ulterioare a Codului Fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003, pe baza carora persoanele care realizează venituri impozabile din cedarea folosinţei bunurilor datorează CASS obligatorii pentru aceste venituri.
De fapt, acesta prevedere legislativa nu contine indicatii referitoare la cetatenii care nu au nici domicilul nici drept de sedere in Romania, ci traesc si platesc contributiile intr-un stat a Uniunii Europeen. La DGFP nu am reusit sa clarific situatia acesta pentru ca nu prin in considerare o situatie deosebita, ce, de fapt, trage cu sine a situatie de dubla impunere, ce este importriva principiilor Uniunii europene. Cum trebuie sa procedez ca sa rezolv aceasta problema.Multumesc anticipat pentru ajutor.