avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Plata CASS pentru nerezidenti care obtin venituri din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Plata CASS pentru nerezidenti care obtin venituri din chirii.

Ma adresez la Dvs. pentru un ajutor ca sa clarific situatia mea privind cererea de plata CASS. In primul rand, mentionez ca sunt un cetatean roman, nerezident, cu domicilul stabil si permanent in Italia din 1990, unde am o activitate in urma care platesc impozitele pe venit, precum si contributia di asigurare pentru sanatate.
Cand Administratia financiara din orasul unde se afla locuintele mele inchiriate a cerut plata CASS din 1 ianuarie 2014, am prezintat formularul E104 (pe baza normativei europenee), care dovedeste si domiciliul meu in Italia (specificat si in pasaportul meu) si plata contibutiei de asisgurare a sanatatii in Italia.
Pe baza documentiei si precizarile scrise prezintate de mine, nu s-a aplicat scurtirea de la contributie, care nu este datorata de mine pe baza legislatiei in vigoare in Romania (art. 211 alin. (1) din Legea 95/2006). Toată documentaţia mea a fost prezintata, in data de 21.01.2014, la Direcţia Generală a Finaţelor Publice, de unde nu am avut un raspuns clar, care sa îmi explice motivatia platii CASS.
Raspunsul lor a fost: contributie CASS a fost impusa pe baza noilor prevederi romanesti privitoare veniturile din cedarea folosintei bunurilor (OUG 88/2013), privind modificările şi completările ulterioare a Codului Fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003, pe baza carora persoanele care realizează venituri impozabile din cedarea folosinţei bunurilor datorează CASS obligatorii pentru aceste venituri.
De fapt, acesta prevedere legislativa nu contine indicatii referitoare la cetatenii care nu au nici domicilul nici drept de sedere in Romania, ci traesc si platesc contributiile intr-un stat a Uniunii Europeen. La DGFP nu am reusit sa clarific situatia acesta pentru ca nu prin in considerare o situatie deosebita, ce, de fapt, trage cu sine a situatie de dubla impunere, ce este importriva principiilor Uniunii europene. Cum trebuie sa procedez ca sa rezolv aceasta problema.Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: lauraene , utilizator 16:13, 24 Noiembrie 2014
Puteti face plangere la ministerul de finante.
Buna ziua,
in situatia dumneavoastra sunt si eu, la fel cum de altfel am inteles ca sunt multi nerezidenti. Avem domiciliul stabil de fr multi ani in Germania unde detinem si asigurarea obligatorie de sanatate. Cu toate ca le-am dus documentele necesare pe care le-au cerut, la sfarsit nu stiau exact ce hotarare sa ia, sub pretex ca unii interpreteaza asa, altii altfe si ca asteapta sa se schimbe legea. Nu stiu la ce lege se refera ca legea 95/2006 art.211 defineste clar cine are calitatea de asigurat la sistemul de sanatate romanesc Iar legea nr.883/2004 UE care coordoneaza sistemele sociale de asigurare prevede ca asiguratul este asigurat doar intro singura tara, tara de rezidenta. Parerea mea e ca cei raspunzatori nu stiu sa interpreteze textele, sau nu vor, mai ales daca trebui sa coordoneze mai multe legi interne si europene.
De aceea v-as ruga sa-mi spuneti si mie ce demersuri ati mai facut in privinta asta si daca s-a mai lamurit ceva. .
ma aflu in ceeasi situatie. am aflat acum putin timp si am inceput sa citesc despre asta. nu gasesc nimic care sa faca referiré la cetatenii care nu stau in Rom deci cei cere nu beneficiaza de CASS. ati facut plangere?
Codul fiscal si legile romane au aplicabilitate teritoriala si asupra cetatenilor care locuiesc pe teritoriul Romaniei. Nerezidentii nu platesc CAS sau CASS (asigurari de sanatate si pensie).
Singurul impozit pe care il platesc nerezidentii este impozitul pe venit.

IMPOZITUL PE VENITURILE OBTINUTE DIN ROMANIA DE NEREZIDENTI
Registrul fiscal şi al contribuţiilor sociale
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul V/conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state
16% sau 25% conform art. 116 alin. (2) din Legea nr. 571/2003, aplicata prin retinere la sursa asupra veniturilor obtinute din Romania de persoanele fizice nerezidente/cotele din Conventiile de evitare a dublei impuneri ; - scutiri prevazute la art. 117; 50% pentru veniturile prevazute la art. 115 alin. (1) lit. a) - g), k) si l) daca veniturile sunt platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii. Aceste prevederi se aplica numai in situatia in care veniturile de natura celor prevazute la art. 115 alin. (1) lit. a) - g), k) si l) sunt platite ca urmare a unor tranzactii calificate ca fiind artificiale conform art. 11 alin. (1)

Dar ar fi o problema: Multi romani nerezidenti isi pastreaza cardurile de identitate romanesti.
Si deci rezidenta fiscala este romaneasca.
Trebuie sa renunte la cardurile de identitate daca vor sa fie inregistrati ca nerezidenti.
Nu poti fi rezident sau rezident fiscal in 2 tari in acelasi timp.

De aici apar problemele:
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu mai au dreptul la carte de identitate (CI) ei avand doar pasaport cu colant CRDS aplicat. CRDS - cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Cand se aplica colantul CRDS, cartea de identitate devine nula pe teritoriul Romaniei.

Alberto Kurtyan
Buna ziua domnule Kurtyan ,

din pacate realitatea la ANAF este alta si anume ca desi cei de la ministerul de finante le-au trimis un document, pe care ulterior l-am primit si noi, in care se specifica ca persoanele in cauza trebui sa prezinte organelor fiscale documente in vederea exceptarii de la plata contributiei CASS, acestia nu vor sa aplice legislatie Romaniei si a UE.
In acesl document se specifica ca: persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din Romania si care au domiciliul intr-un stat membru UE, indiferent de cetatenie, au obligatia sa prezinte organelor fiscale documente (de ex formularul e104 pe care eu l-am prezentat) din care sa rezulte ca detin o asigurare de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membreu UE.
Cadrul legal este coroborarea prevederilor art 296^21 alin 1 din CF cu cele ale art 211 alin 1 lit a - c si alin 3 lit a - c din legea nr 95/2006.
Cu toate acestea cei de la Anaf refuza sa implementeze cel de mai sus sub pretex c aasteapta sa se schimbe legea sau ca pur si simplu progaramul lor este automat, iar cass se calculeaza la toti automat. Chiar au inceput sa trimita somatii cu deschiderea dosarului de executare silita. Doar in Romania te poti astepta la asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass mirceani mirceani Locuiesc in SUA de peste 20 de ani. Detin o proprietate in Romania, de la care primesc chirie. Recent am platit la trezorerie contributia CASS stabilita prin ... (vezi toată discuția)
Contributie cass aferenta veniturilor din cedarea folosintei bunurilor pentru cetateni ue IolandaMarin IolandaMarin Buna ziua,, Pentru un cetatean UE care obtine in Romania venituri din cedarea folosintei bunurilor, pe langa impozitul de 10% se plateste si CASS? In anii ... (vezi toată discuția)
Cass pt venituri dividende geneva geneva CASS-ul unde se plateste pt venituri ridicate din dividende de la SIF? Pe ce baza, cu ce documente? Multumesc (vezi toată discuția)