avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Activitate mihaip2

Activitate mihaip2

Domnule Adrian,

Va multumesc pentru raspuns, dar puteti va rog sa-mi indicati si mie articolul de lege in care este mentionata obligatia proprietarilor de a-si incalzi apartamentele chiar daca nu locuiesc in ele? Am tot cautat, dar n-am reusit sa gasesc..

Cu tot respectul pentru raspunsurile anterioare, nu cred ca ati inteles dilema mea juridica.

Conform HG 1588/2007, Cap. III, sectiunea a 3-a, art. 39, alin.1 se definesc "Cheltuielile pe consumuri individuale" ca fiind cheltuielile asociatiei pentru "energie termica" si "incalzirea apartamentului". Conform alin. 2 acestea "se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile".

Asociatia are tot dreptul de a decide renuntarea la folosirea contoarelor in Adunarea Generala, caz in care trebuie gasit un alt criteriu de INDIVIDUALIZARE a unor consumuri INDIVIDUALE.

Repartizarea acestora in functie de suprafata apartamentelor, ar insemna ca acestea se repartizeaza pe cota-parte indiviza, conform Sectiunii 4 din HG anterior mentionata. Ori, conform, art. 43 din aceeasi sectiune, cheltuielile repartizate prin aceasta metoda sunt NUMAI cele "efectuate pentru [..] exploatarea [..] partilor de constructii si instalatii din condominiu AFLATE IN PROPIETATE COMUNA", cum evident nu este cazul interiorului unui apartament.

Asadar, este oare legala individualizarea unor consumuri printr-o metoda rezervata clar in lege doar proprietatii comune?

Va rog incercati un raspuns cu argumentare juridica bazata pe textul de lege.

Va multumesc din nou!
Buna ziua,

Detin impreuna cu familia un apartament in Bucuresti in care nu locuieste nimeni de peste 2 ani. Metionez ca tot blocul are instalate repartitoare de costuri pentru incalzire de peste 5 ani.

In aceasta iarna, motivand costurile mari catre firma care se ocupa de citirea repartitoarelor si calcularea cheltuielilor pentru incalzire pentru fiecare apartament in parte, asociatia de proprietari a decis stoparea folosirii repartitoarelor ca baza de calcul a cheluielilor de incalzire si revenirea la repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza.

In aceste conditii, ne-am trezit cu cheltuieri de incalzire identice cu apartamentele locuite, chiar daca apartamentul nu este locuit si incalzit (fapt demonstrabil prin indexul neschimbat al tuturor repartitoarelor din apartament).

Am citit cu mare atentie HG 1588/2007, iar cheltuilile pentru energie termica (altele decat cele pentru spatiile comune) sunt incadrate la cheltuieli pe consumuri individuale si se repartizeaza "in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile".

As dori, daca se poate, o opinie bazata pe legislatie despre cum o cheltuiala individuala poate ajunge sa fie repartizata pe cota-parte indiviza, generand astfel costuri egale pentru apartamente care consuma energie termica si cele care nu o fac?

Este oare legal ca o asociatie de proprietari sa poate decide obligarea unui proprietar la plata unor consumuri INDIVIDUALE ne-existente? (atentie, nu este vorba de cheltuielile comune de incalzire, caz in care legea stipuleaza clar ca trebuie platite de catre toti proprietarii, indiferent de folosirea sau nu a proprietatilor lor).

Va rog incercati sa formulati un raspuns bazat strict pe textul legii, in acest caz nu sunt atat de relevante dezbaterile filozofice sau cele neargumentate juridic.

Va multumesc mult pentru timpul acordat raspunsurilor!