Vă mulțumesc pentru răspuns, dar însă nu sunt lămurit pe deplin.
Să presupunem că mă îmbolnăvesc de o boală profesională, ceva ce ar fi trebuit depistat la controlul medical periodic. Compania la care lucrez are sigur pe cineva care-i asigură spatele, la ITM sau în altă parte, dacă-și permit să nu facă acel control periodic, deci nici amenda n-o vor plăti.
Ce se va întâmpla cu mine? Concediu medical, plătit la 75% din salariul de bază, fără alte sporuri, eventual și cu un loc fruntaș pe următoarea listă de disponibilizări? Asta în cel mai bun caz, când nu zic nimic, ca să nu fiu dat afară pe motiv de indisciplină...
Lucrez pentru o companie destul de mare din București, care a cam „uitat” de vreo doi ani să reînnoiască contractul cu un cabinet de medicina muncii. Astfel, la momentul actual, nici unul din angajați nu avem examenul medical periodic efectuat. De curiozitate am verificat și CCM, unde se specifică foarte clar că examenele medicale trebuie efectuate anual, și sancțiuni pentru angajații care refuză să se supună acelui control...
După cum spuneam, compania în discuție este destul de mare, așa că-mi vine greu să cred că e vorba doar de o omisiune nevinovată a unei secretare, sau că cei abilitați să controleze din partea ITM au trecut și ei cu vederea...
Întrebarea mea este: ce se poate întâmpla cu mine, ca simplu angajat, dacă angajatorul și-a neglijat acea obligație?
Pot eu fi tras la răspundere din vreun motiv obscur, că n-am respectat protecția muncii sau mai știu eu ce, sau în cazul vreunei îmbolnăviri angajatorul va avea grijă de mine?