Lucrez pentru o companie destul de mare din București, care a cam „uitat” de vreo doi ani să reînnoiască contractul cu un cabinet de medicina muncii. Astfel, la momentul actual, nici unul din angajați nu avem examenul medical periodic efectuat. De curiozitate am verificat și CCM, unde se specifică foarte clar că examenele medicale trebuie efectuate anual, și sancțiuni pentru angajații care refuză să se supună acelui control...
După cum spuneam, compania în discuție este destul de mare, așa că-mi vine greu să cred că e vorba doar de o omisiune nevinovată a unei secretare, sau că cei abilitați să controleze din partea ITM au trecut și ei cu vederea...
Întrebarea mea este: ce se poate întâmpla cu mine, ca simplu angajat, dacă angajatorul și-a neglijat acea obligație?
Pot eu fi tras la răspundere din vreun motiv obscur, că n-am respectat protecția muncii sau mai știu eu ce, sau în cazul vreunei îmbolnăviri angajatorul va avea grijă de mine?
E obligatia angajatorului nu a angajatilor.
In Legea 319/2006 modificata se precizeaza:
Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
j) sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii;
Art. 39. - (1) Constituie contraventii faptele savârsite de angajatorii aflati in una dintre situatiile prevazute de prezenta lege.
(4) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 12 alin. (1) lit. a) si b), art. 13 lit. a), d)-f), h)-m) si o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) si ale art. 32 alin. (2).
Vă mulțumesc pentru răspuns, dar însă nu sunt lămurit pe deplin.
Să presupunem că mă îmbolnăvesc de o boală profesională, ceva ce ar fi trebuit depistat la controlul medical periodic. Compania la care lucrez are sigur pe cineva care-i asigură spatele, la ITM sau în altă parte, dacă-și permit să nu facă acel control periodic, deci nici amenda n-o vor plăti.
Ce se va întâmpla cu mine? Concediu medical, plătit la 75% din salariul de bază, fără alte sporuri, eventual și cu un loc fruntaș pe următoarea listă de disponibilizări? Asta în cel mai bun caz, când nu zic nimic, ca să nu fiu dat afară pe motiv de indisciplină...
Daca in urma producerii unui eveniment (nu este de dorit) sunteti susceptibil pentru boala profesionala, evenimentul respectiv va fi cercetat si ca accident de munca, iar printre constatari se va mentiona si lipsa examenului medical periodic, pentru care angajatorul va fi sanctionat contraventional.
Daca se va ajunge in instanta pentru daune morale si/ sau daune materiale, angajatorul va fi bun de plata deoarece nu a respectat prevederile legale.
Personal, ma indoiesc ca ITM isi poate permite sa acopere un angajator, indiferent cat de mare este firma, deoarece in caz ca se ajunge in instanta, respectivul inspector din cadrul ITM poate fi si acesta implicat, alaturi de firma.
Trebuie avuta in vedere si HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-art. 21 Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
Pentru meseria, activitatea desfasurata de dvs. (mentionata in anexa 1) este posibil ca examinarea periodica sa nu fie anuala, ci la un alt interval de timp, mai mare.
Conform HG 355/2007 nu exista examen medical periodic de medicina muncii la un interval mai mare de 1 an.
Daca va framanta faptul ca nu vi s-a facut acest examen medical periodic de medicina muncii va puteti adresa ITM. Amenzile pentru angajator, in acest caz, sint foarte mari daca se si aplica legislatia din Romanica. Ca doar unde traim? Unde legislatia e valabila doar pentru unii, iar pentru ceilalti e interpretabila. De ce? Pentru ca traim in Romanica. Nu in Germania sau in alte tari cu multi oameni responsabili.