avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Activitate zo1960

Activitate zo1960

Multumesc pentru raspunsuri.

In esenta este vorba despre un conflict in modul de calcul a cheltuielilor pentru incalzirea spatilor comune si cota parte de cost ce revine coloanelor ce traverseaza apartamentele. In bloc au ramas aprox 1/3 din apartamente incalzite de la termoficare, mare majoritate au centrala proprie. In paranteza la noi (in Cluj) incalzirea centralizata functioneaza la parametrii acceptabili. In bloc nu exista repartitoare de caldura.
Incepand din 2011 pana la sezonul de incalzire 2013/14 pe baza unei evaluari facute de specialisti(facut de cei de la termoficare ca l-au facut gratuit), s-au calculat suprafetele echivalente a caloriferelor din apartamente, din spatii comune si a coloanelor de distributie. Costul caldurii s-a impartit proportional cu cota ce revine la fiecare componenta, caldura pentru apartamente s-a impartit proportional cu suprafata apartamentelor, caldura pentru coloane si spatii comune s-a impartit proportional cu cota indiviza pentru fiecare apartament indiferent de modul de incalzire. Acest mod de repartizare s-a facut conform Ord 483/2008 ANRCS.
Ultima evaluare a suprafetelor radiante s-a facut in primavare 2013, unde a rezultat o cota de cca. 27% pentru calorifere din scari (6 scari cu cateve doua calorifere destul e mari), uscatorii (3) si coloane de distributie, existand in acest sens un document insotit de calcule detailate elaborat de cei de la termoficare.
Acum un an s-a schimbat conducerea asociatiei si una din primele masuri a noi conduceri a fost schimbarea modului de repartizarea costurilor cu incalzirea. In CE au stabilit, arbitrar, o cota de 5% pentru incalzire spatii comune si coloane. La sesizari au refuzat sa specifice pe ce baza legala, tehnica au ajuns la acest 5%. Argumentul principal a fost ca cei cu CT sunt nemultumiti ca trebuie sa achite asa de mult. In final a ajuns la Primarie. Primaria care desi este are in subordine regia de termoficare, care indica pe pagina sa de web un mod de repartizare similara, s-a situat mai mult de partea celor cu CT propriu. In opinia Primariei singura problema este ca s-a adoptat in CE, daca se adopta in AG este corect si noi ceilalti sa ne adresam tribunalului daca nu ne convine. Primaria a impus un termen de rezolvare de 30 zile.

Si acum problema principala care este modul legal de impartire a costurilor cu incalzirea.
Exista Ordinul 483/2008, despre care Presedintele spune ca nu este lege si proprietari din imobil pot sa hotareasca daca il aplica si cum il aplica.

In schimb si ANRSC-ul a dat un raspuns cam vag:

Pentru aceste condominii, cota procentuală care se ia în calcul pentru stabilirea
consumului comun se poate stabili:
a) convenţional, prin decizie a comitetul executiv al asociaţiei de proprietari,
conform atribuţiilor dispuse de prevederile art. 30 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 230/2007
privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările
şi completările ulterioare;
b) prin măsurători, în mod exact pentru tot sezonul de încălzire, ca raport
între suprafaţa echivalentă termic a instalaţiilor aflate în spaţiile comune şi suprafaţa
echivalentă termic totală din condominiu, în conformitate cu prevederile art. 12 din
Contractul-cadru de furnizare a energiei termice aprobat prin Ordinul Preşedintelui
A.N.R.S.C. nr. 483/2008.

In traducerea mea libera, si 5% este corect si 27%.
Am o problema legata de asociația de locatari.

La o adunarea generala excepționala care este prezenta necesara pentru luarea hotărârilor?
In interpretarea Domnului Președinte și a membrilor Comitetului, fiind o adunarea excepționala, prezenta de jumătate plus unu nu este necesara.
Menționez ca este o adunare la prima convocare.

Dar conform Legii 230/2007

Art. 24. - (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenți personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată și reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă exista dovada ca toți membrii asociației de proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.

In articolul precedent legea menționează doua tipuri de adunări generale cea ordinară și cea extraordinară.
Art 24 nu face distincție intre cele două tipuri de adunări, așa că în interpretarea mea la toate adunările generale, la prima convocare, este necesara o prezenta de jumătate plus unu.

Acum concret. La adunare generala extraordinară, din 70 de proprietari au fost prezenți 22, adunarea a adoptat hotărâri.

Întrebarea mea este este legală o astfel de adunare, poate adopta hotărâri?

Dacă nu este legală, ce se întâmpla cu hotărârile adoptate?

Dacă nu este legală ce se întâmpla cu Dl Președinte, dar cu membrii Comitetului?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns!