Subsemnatul ...... , nascut la data de ..... in mun. Bucuresti, sector 3, domiciliat in Jud........., posesor C.I. seria ......, prin avocat ...... ( conform imputernicire avocatiala anexata), in temeiul art. 23 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala , formulez:
CONTESTATIE
impotriva executarii Sentintei penale nr. ...../23.11.2012 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in dosarul penal nr. .../4/2012, ramasa definitiva la data de 08.04.2013 prin decizia penala nr... a Curtii de Apel Bucuresti, pentru urmatoarele considerente:
Prin sentinta penala mai sus mentionata, am fost condamnat la pedeapsa de 1 an si 7 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, fapta ce era prevazuta si pedepsita de art. 184 alin. 2 si 4 din Codul Penal de la 1969, cu aplic. art. 3201 C. pr.pen. In baza art. 861 C. pen. s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 5 ani si 7 luni, iar in baza art. 863 alin. 1 C.pen., instanta a stabilit urmatoarele masurile de supraveghere:
a. sa ma prezint la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti, la datele stabilite de aceasta institutie;
b. sa anunt, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
c. sa comunic si sa justific schimbarea locului de munca;
d. sa comunic informatii de natura a putea fi controlate mijloacele de existenta.
In baza art. 861 alin.3 lit. e din C. pen. anterior, instanta a stabilit in sarcina mea obligatia de a nu mai conduce niciun vehicul, pe durata termenului de incercare.
Impotriva sentintei pronuntate de Judecatoria Sector 4 Bucuresti am formulat recurs atat eu cat si partea civila........., recurs ce a fost admis in parte de catre Curtea de Apel Bucuresti prin decizia penala nr. 667/08.04.2013, pe latura penala fiind redusa pedeapsa la 1 an inchisoare si termenul de incercare la 4 ani, mentinandu-se celelalte dispozitii ale instantei de fond. Pe latura civila, recursul partii civile a fost admis prin majorarea cuantumului daunelor materiale si morale.
Cu privire la prezenta contestatie, va solicit sa aveti in vedere faptul ca Legea nr. 286/2009 privind Noul Cod penal intrata in vigoare la data de 01.02.2014 prevede, in continuare posibilitatea instantei de a dispune masura suspendarii executarii pedespsei sub supraveghere, in cazul in care inculpatul este condamnat la pedeapsa inchisorii, asa cum rezulta din prevederile art. 91 si urmat. din Noul Cod penal. In cazul aplicarii acestei institutii, instanta impune inculpatului masurile de supraveghere prev. de art. 93 NCP si dupa caz, poate poate sa impuna inculpatului una sau mai multe obligatii prevazute de art. 93 alin.2.
Spre deosebire de Vechiul Cod penal, Noul Cod penal nu mai prevede posibilitatea ca instanta sa aplice inculpatului obligatia de a numai conduce niciu vehicul ce era prevazuta de art. 863 alin. 3 lit. e din Vechiul Cod penal. In contextul noii legi penale, daca instanta dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, in baza art. 91 si urmat., va stabili in sarcina inculpatului masurile de supraveghere si obligatiile prevazute de art. 93 alin. 1 si 2, pe durata termenului de supraveghere, ce poate fi cuprins intre 2 si 4 ani. Printre obligatiile prevazute la art. 93 alin. 2 lit. a – d nu se regaseste si obligatia de a numai conduce niciun vehicul asa cum prevedea vechea reglementare.
Potrivit art. 6 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Noului Cod penal, decaderile, interdictiile si incapacitatile decurgand din condamnarile pronuntate in baza legii vechi isi produc efectele pana la intervenirea reabilitarii de drept sau pana la reabilitarea pe cale judecatoreasca, in masura in care fapta pentru care s-a pronuntat condamnarea este prevazuta si de legea penala noua si daca decaderile, interdictiile si incapacitatile sunt prevazute de lege. (legea noua)
Consider ca obligatia de a nu mai conduce niciu vehicul pe durata termenului de incercare de 4 ani, impusa de instanta de judecata prin hotararea de condamnare, este o interdictie. Aceasta interdictie, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Penal, poata sa-si produca efectele pe durata termenului de incercare, cand a fost aplicata printr-o hotarare penala definitiva pronuntata in baza vechiului cod penal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a. fapta de vatamare corporala din culpa, prev. si ped. de art. 184 alin. 2 si 4 din vechiul cod penal este prevazuta si de noul cod penal,
b. interdictia de a mai conduce vehicule pe durata termenului de incercare este prevazuta si de noul cod penal, in cazul in care se dispune masura suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei
Infractiunea de vatamare corporala din culpa este prevazuta de art. 196 alin. 2 din noul cod penal, prin raportare la art. 194 alin.1 lit. c, ceea ce inseamna ca prima conditie este indeplinita.
In ceea ce priveste cea de-a doua conditie, de la lit. b, interdictia de a nu mai conduce niciun vehicul, nu mai este prevazuta ca obligatie in cazul suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei si nici nu poate fi asimilata pedepselor accesorii sau pedepsei complementare prev. de art. 66 alin. 1 lit. I din noul cod penal, deoarece pedeapsa respectiva are alta natura juridica si alt scop decat obligatia respectiva; caz in care cea de-a doua conditie nu este indeplinita.
In consecinta, in aplicarea prevederilor art. 6 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Noului Cod penal, va solicit in mod respectuos sa admiteti contestatia, sa modificati in parte sentinta penala nr. ..../23.11.2012 in sensul de a inlatura obligatia de a nu mai conduce niciun vehicul urmand sa mentineti celelalte dispozitii ale sentintei.
La solutionarea prezentei contestatii va solicit sa aveti in vedere si adresa nr. 865/2014 a Serviciului de Probatiune Ilfov privind evolutia pe care am avut-o pe durata termenului de incercare in ceea ce priveste conduita cat si respectarea cu sfiintenie a tutoror obligatiilor impuse de instanta.
De asemenea anexez la prezenta si un set de documente privind situatia mea profesionala si familiala actuala.
ACEASTA CERERE DE CONTESTATIE LA EXECUTAREA PEDEPSEI MI-A FOST RESPINSA CA FIIND NEFONDATA.
CE POT FACE VA ROG. MULTUMESC