avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Activitate dodo1

Activitate dodo1

As avea nevoie de o lamurire in urmatoarea problema: tatal meu pensionar a decedat in luna decembrie 2013 in strainatate, unde a si fost eliberat certificatul de deces. Mama mea in varsta de 70 de ani era coasigurat pe baza pensiei sotului. Actul de deces a fost depus in copie legalizata tradusa in tara la primaria din localitatea unde a avut domiciliul pentru a i se elibera certificatul de deces in limba romana. Acetsa a fost eliberat dupa mai bine de o luna, in februarie 2014, din motive care imi scapa. Astfel ca, bineinteles, mama mea nu s-a incadrat in termenul legal de 30 de zile in care trebuia sa depuna actele pentru a primi pensia de urmas. Ca urmare, acum cand a primit decizia de pensie de urmas, aceasta este efectiva incepand cu data de 23 februarie 2014, practic mama mea pierde doua luni de pensie. In plus, si la depunerea actelor la casa judeteana de asigurari de sanatate, care includ si decizia de pensie de urmas, i s-a spus ca cele doua luni scurse de la data decesului si pana la data deciziei de pensie de urmas nu sunt acoperite de asigurare si ca asigurarea sa de sanatate este valabila doar incepand cu data deciziei de pensie de urmas. Pentru a i se acoperi si cele doua luni lipsa, trebuie sa plateasca suma obligatorie de contributie prevazuta pt persoanele fara venituri.
Avand in vedere ca pensia de urmas este in jur de 580 lei (sub nivelul salariului minim) si ca pana la data decesului sotului a fost coasigurat, intreb daca este normal sa plateasca CAS pentru cele doua luni? Sau cum s-ar puitea solutiona aceasta problema?
Multumesc!
Am precizat si anterior: UNGARIA.
As dori cateva lamuriri cu privire la eliberarea formularului S1 (fost: E106, E109, E120 şi E121).
Pentru eliberarea formularului european S1 se cere, printre actele necesare obtinerii S1 si depunerea unui act si anume "dovada reşedinţei pe teritoriul altui stat membru(...)".
Pe scurt este vorba despre mama mea, pensionara, asigurata, care va veni sa stea cu noi, in Ungaria.
Cand am solicitat date despre eliberarea formularului la Casa judeteana de asigurari de sanatate din judetul unde domiciliaza mama, ni s-a conditionat eliberarea acestuia doar dupa ce mama isi va face pasaport simplu electornic/CRDS (pt. cetateni romani cu domiciliul in strainatate), desi mama are carte de identitate valabila. Adica se solicita la actele necesare pt eliberarea formularului pasaportul, in locul CI. Justificarea a fost ca cetatenii romani cu resedinta in strainatate trebuie sa-si faca pasaport/CRDS. Acest lucru implica si retragerea CI.
As vrea sa stiu daca exista o prevedere legala in acest sens, sau este un exces de zel din partea autoritatilor.
Multumesc!