As dori cateva lamuriri cu privire la eliberarea formularului S1 (fost: E106, E109, E120 şi E121).
Pentru eliberarea formularului european S1 se cere, printre actele necesare obtinerii S1 si depunerea unui act si anume "dovada reşedinţei pe teritoriul altui stat membru(...)".
Pe scurt este vorba despre mama mea, pensionara, asigurata, care va veni sa stea cu noi, in Ungaria.
Cand am solicitat date despre eliberarea formularului la Casa judeteana de asigurari de sanatate din judetul unde domiciliaza mama, ni s-a conditionat eliberarea acestuia doar dupa ce mama isi va face pasaport simplu electornic/CRDS (pt. cetateni romani cu domiciliul in strainatate), desi mama are carte de identitate valabila. Adica se solicita la actele necesare pt eliberarea formularului pasaportul, in locul CI. Justificarea a fost ca cetatenii romani cu resedinta in strainatate trebuie sa-si faca pasaport/CRDS. Acest lucru implica si retragerea CI.
As vrea sa stiu daca exista o prevedere legala in acest sens, sau este un exces de zel din partea autoritatilor.
Multumesc!
Cetatenii romani domiciliati in strainatate trebuie sa-si faca pasaport de CRDS, asta e regula. Nemaifiind domiciliati in Romania nu mai pot beneficia de carte de identitate pe o adresa din Romania.
Ce se intampla in cazul persoanelor cu dubla cetatenie romano-maghiara ?
Mai exact: angajat la firma din Romania, ca cetatean roman, pe baza CNP si CI, contributii platite la CAS dar cu resedinta recent stabilita in Ungaria in zona frontaliera.
Precizez ca s-a inregistrat S1 pentru drept la servicii medicale in Ungaria in toamna 2012, pentru un an, insa CAS judetean refuza prelungirea pe motivul expus de initiatoarea topic-ului.
Multumesc!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Formularul e 109
costin alina
Eu si familia mea(sot si copil) urmeaza sa locuim intr-o tara din UE iar pentru a ne inregistra in acest stat acestia au cerut unul din formularele europene ... (vezi toată discuția)
Formular s1
Adam05
Buna ziua !
Rugamintea mea este sa ma ajutati cu un sfat deoarece nu stiu ce pasi sa urmez pentru a avea acest formular S1 pentru stabilirea in Suedia.M-am ... (vezi toată discuția)
Formular s1
Georgeta 895
Bună seara mă numesc Ștefan Petrisor și vreau pentru mama mea Ștefan Eleonora formularul s1 și vreau sa știu ce acte trebuiesc și cit durează pentru a ... (vezi toată discuția)