avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Activitate S.C. AMIRO CONT S.R.L.

Activitate S.C. AMIRO CONT S.R.L.

Răspuns la discuția Calcul impozit pe profit
Suma se include la rd 1. Deci la rd 1 se trece suma totala a ce ati declarat initial + suma cu care rectificati veniturile.
Răspuns la discuția Calcul impozit pe profit
Buna ziua,

Conform Titlul II "Impozitul pe profit", pct. 13 din HG 44/2004 "Norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal":
"Veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative în conditiile prevãzute de Codul de procedura fiscala.".
Deci da, trebuie depusa o declaratie 101 rectificativa pentru anul 2012. Si da, se recalculeaza impozitul pe profit, iar diferenta de impozit se inregistreaza cu nota 1174 = 4411.
Răspuns la discuția TVA la facturare in tara non UE
Buna ziua,

Deci serviciul de transport efectiv este prestart intre Turcia (unde se incarca marfa) si Irak (unde se descarca marfa). In aceasta situatie pot fi 2 cazuri, dar ambele au acelasi rezultat din punct de vedere al facturarii si aplicarii TVA.
1. Firma din Turcia este persoana impozabila din punct de vedere TVA (este inregistrat in scopuri de TVA in Turcia) - se aplica regula de la art. 133, alin. 2 din Cod fiscal - locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila, este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice, adica in Turcia. Deci locul prestarii este in Turcia, astfel operatiunea nu este impozabila in Romania, deci se factureaza fara TVA, cu mentiunea "neimpozabil in Romania cf art. 133, alin. 2". Operatiunea se declara in decontul de TVA la randul 3.
2. Firma din Turcia este persoana neimpozabila din punct de vedere al TVA (nu este inregistrat in scopuri de TVA in Turcia) - se aplica regula de la art. 133, alin. 5, lit. b) din Codul fiscal - locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila se considera a fi locul unde are loc transportul, proporţional cu distanţele parcurse, în cazul serviciilor de transport de bunuri, adica in Turcia si Irak. Deci locul prestarii este in Turcia si Irak, astfel operatiunea nu este impozabila in Romania, deci se factureaza fara TVA, cu mentiunea "neimpozabil in Romania cf art. 133, alin. 5, lit. b". Operatiunea se declara in decontul de TVA tot la randul 3.
Deci in ambele cazuri se factureaza fara TVA, cu trimitere la articolul afferent din Cod fiscal, si operatiunea se declara numai in decontul de TVA la rand 3.
Răspuns la discuția TVA la facturare in tara non UE
Buna ziua.
Va rog sa specificati ruta transportului de marfa, deoarece raspunsul la intrebare depinde de locul inceperii si terminarii transportului. Si va rog sa mai specificati, daca transportul este aferent unui import/export de bunuri.
Răspuns la discuția Vector fiscal
Buna ziua.
Daca prin afirmatia " firma nou infiintata are ROI" intelegeti ca firma este inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari (prin depunerea declaratiei 095), atunci obligatoriu ar trebui sa aveti deja cod de identificare fiscala sau cod de inregistrare in scopuri de TVA.
Codul de inregistrare fiscala sau codul de inregistrare in scopuri de TVA se acorda dupa depunerea declaratiei 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni", care are si denumirea de "vector fiscal", deoarece in baza acestei declaratii se stabileste vectorul fiscal al firmei (platitor sau neplatitor de TVA, impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintrprinderilor, contributii salariale, redevente si alte impozite).
Declaratia 010 se depune cu maxim 30 de zile dupa infiintarea firmei la ORC, iar dupa aceea, numai in cazul in care vreti/trebuie sa faceti modificari la vectorul fiscal declarat initial.
S-ar putea sa aveti cazul in care initial v-ati inregistrat in scopuri de TVA si ati optat pentru perioada fiscala trimestriala. Insa, in cazul in care v-ati inscris in Registrul operatorilor intracomunitari si ati efectuat achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, atunci aveti obligatia sa schimbati perioada fiscala al TVA in lunara. Iar in acest caz, trebuie sa depuneti declaratia 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni" pentru modificarea perioadei fiscale.