avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Activitate ptimi79

Activitate ptimi79

Principiul neretroactivității legii civile – doctrina reflectată în jurisprudența Curții Constituționale
PUSKÁS Valenn-Zoltán Judecător la Curtea Constuţională
Ioana Marilena CHIOREAN Magistrat-asistent la Curtea Constuţională

[ link extern ]
“6. În legătură cu susţinerea privind înfrângerea prevederilor art.15 alin.(2) din Constituţie, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, concretizată, de exemplu, prin Decizia nr.330 din 27 noiembrie 2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.59 din 28 ianuarie 2002, o lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior şi nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situaţii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face altceva decât să reglementeze modul de acţiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare.
7. Rezultă că retroactivitatea legii priveşte modificarea unei situaţii pentru trecut, iar nu reglementarea diferită a unei situaţii juridice pentru viitor. În aceste condiţii, Curtea nu poate reţine argumentele privind înfrângerea prevederilor art.15 alin.(2) din Constituţie.”

(decizia nr. 1321 din 11 octombrie 2011, Curtea Constitutionala)
Răspuns la discuția Vechime in specialitate.
Raspuns Ministerul Muncii:

""Având în vedere prevederile legale de mai sus, apreciem că acestea se aplică persoanelor care au beneficiat de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, potrivit O.U.G.148/2005 cu modificările şi completările ulterioare, cât şi persoanelor care au beneficiat de concediu pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), art. 6 şi 10 din O.U.G. nr.111/2010, cu aplicabilitate de la data intrării în vigoare a O.U.G. nr.124/2011 în ceea ce priveşte încadrarea pe funcţii şi salarizare."

Daca doriti raspunsul complet, trimiteti email la ptimi79@yahoo.com
Răspuns la discuția Vechime in specialitate.
Am facut petitii pentru lamurire la mai multe institutii. Sper sa primesc raspunsuri in curand.

Eu inteleg asa:

Persoanele care au beneficiat de concediu pentru cresterea copilului in baza OUG 148/2005 (CCC efectuat intre 2006-2010), incepand cu 01.01.2012, prin modificarea din OUG 124/2011, li se recunoaste vechimea in specialitate. Drepturile salariale care decurg din vechime se acorda doar pentru viitor, nu retroactiv.

Persoanele care au beneficiat de concediu pentru cresterea copilului in baza OUG 111/2010 (CCC efectuat intre 2011-prezent), incepand cu 01.01.2012, prin modificarea din OUG 124/2011, li se recunoaste vechimea in specialitate. Drepturile salariale care decurg din vechime se acorda doar pentru viitor, nu retroactiv.

Daca legiutorul avea intentia sa acorde aceste drepturi doar pentru cei care intra in CCC dupa 2012, nu mai schimba si art.18 alin7 din OUG 148/2005. Atunci schimba doar art.22 alin.2 din OUG 111/2010, pentru ca din 2011 oricum nu se mai acorda CCC in temeiul OUG 148/2005.

Deci, cei care nu au beneficiat de OUG 148/2005 sau OUG 111/2010, nu au vechimea in specialitate recunoscuta pentru CCC.
Răspuns la discuția Vechime in specialitate.
In ceea ce priveste art,15 invocat de dvs., am gasit mai multe decizii prin care Curtea Constitutionala a statuat ca "un act normativ nu este retroactiv atunci când modificã pentru viitor o stare de drept nãscutã anterior şi nici atunci când suprimã producerea în viitor a efectelor unei situaţii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru cã în aceste cazuri legea nouã nu face altceva decât sã reglementeze pentru perioada ulterioarã intrãrii ei în vigoare, adicã în domeniul ei propriu de aplicare". Parere pe care am exprimat-o si eu anterior.

DECIZIE nr. 784 din 3 iunie 2010 (cu privire la dispozitii prin care s-au schimbat criteriile de angajare a managerului de spital, modificare legislativa care s-a aplicat si managerilor deja angajati, nu doar celor care se angajeaza dupa modificarea legislativa)
Răspuns la discuția Vechime in specialitate.
Va recomand sa studiati si dreptul comunitar, nu doar legea romana. Atunci intelegem mai bine legile noastre, intentia legiuitorului si interpretarea corecta.
Răspuns la discuția Vechime in specialitate.
"Respectarea dreptului european şi rangul acestuia în raport cu dreptul
naţional este o obligaţie a României ca stat membru al Uniunii Europene şi o
obligaţie a judecătorilor în aplicarea normelor de drept. Încălcarea acestei
obligaţii poate să atragă răspunderea juridică"

[ link extern ]

[ link extern ]
Răspuns la discuția Vechime in specialitate.
Legislatia Uniunii Europene recunoaste concediul de maternitate si de crestere a copilului ca perioada asimilita vechimii in munca si specialitate. Nerecunoasterea inseamna discriminare si tratament defavorabil aplicat persoanelor care s-au folosit de aceste drepturi ( Directiva nr. 2006/54/CE si Directiva 2010/18/UE).
art.5 Cod civil prevede aplicarea prioritara a dreptului Uniunii Europene.
Legea interna s-a schimbat pentru a pune in aplicare directivele europene.

Daca noi incepem sa facem distinctie intre persoanele care au fost in CCC inainte de 2012 si cele dupa, mentinem discriminarea pe criterii de sex si tratamentul defavorabil aplicat in angajarea si promovarea lor, discriminare pe care legislatorul a incercat s-o elimine.

Legea aplicabila este cea in vigoare la momentul calcularii vechimii, nu produce efecte retroactive, doar pentru viitor. De asemenea, trebuie luat in considerare si principiul aplicarii imediate a legii noi, nu doar principiul neretroactivitatii.

(de exemplu: marirea salariului minim produce efecte si la persoanele care s-au angajat inainte de legea noua, nu doar celor care se angajeaza dupa aparitia legii noi. dar efectul este doar pentru viitor, nu pot avea pretentii retroactive)
Răspuns la discuția Vechime in specialitate.
Raspuns ANFP
[ link extern ]
Nici instantele nu ne dau un raspuns clar :)

[ link extern ]