avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Vechime in specialitate.
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Vechime in specialitate.

Doresc sa intreb daca am avut concediu de maternitate in perioada 28.05.2003 -14.07.2005 se considera acum vechime in specialitate ? Doresc sa ma inscriu la un concurs si mi se cer minim 9 ani in specialitate.In profesie am 7 ani jumatate munciti,dar cu maternitatea as avea noua ani, dar nu stiu daca acea perioada mi se considera acum vechime in specialitate, caci OUG 124/2012 mentioneaza acest aspect, ca si perioada de maternitate se considera vechime in specialitate.Multumesc mult.
Perioada respectiva nu constituie vechime in specialitate.

CCC constituie vechime in specialitate de la data de 01.01.2012.
Raspuns ANFP
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
ptimi79, utilizator
Este doar un punct de vedere si in contradictie chiar cu dispozitiile invocate in raspuns si cu dispozitiile art.15 alin.2 din Constitutia Romaniei.
Legislatia Uniunii Europene recunoaste concediul de maternitate si de crestere a copilului ca perioada asimilita vechimii in munca si specialitate. Nerecunoasterea inseamna discriminare si tratament defavorabil aplicat persoanelor care s-au folosit de aceste drepturi ( Directiva nr. 2006/54/CE si Directiva 2010/18/UE).
art.5 Cod civil prevede aplicarea prioritara a dreptului Uniunii Europene.
Legea interna s-a schimbat pentru a pune in aplicare directivele europene.

Daca noi incepem sa facem distinctie intre persoanele care au fost in CCC inainte de 2012 si cele dupa, mentinem discriminarea pe criterii de sex si tratamentul defavorabil aplicat in angajarea si promovarea lor, discriminare pe care legislatorul a incercat s-o elimine.

Legea aplicabila este cea in vigoare la momentul calcularii vechimii, nu produce efecte retroactive, doar pentru viitor. De asemenea, trebuie luat in considerare si principiul aplicarii imediate a legii noi, nu doar principiul neretroactivitatii.

(de exemplu: marirea salariului minim produce efecte si la persoanele care s-au angajat inainte de legea noua, nu doar celor care se angajeaza dupa aparitia legii noi. dar efectul este doar pentru viitor, nu pot avea pretentii retroactive)
Nu comparati majorarea salariului minim cu recunoasterea vechimii in specialiatate, intrucat nu este vorba despre efectele retroactive ala unei HG sau a legii in cazul salariului minim pe economie.

Legea civila interna, conform legii fundamentale, nu are cum sa produca efecte retroactive .

Art.5 din Codul civil nu are nicio legatura cu CCC : În materiile reglementate de prezentul cod, normele dreptului Uniunii Europene se aplică în mod prioritar, indiferent de calitatea sau statutul părţilor.

Prin urmare, din cate stiu , Codul Civil nu a reglementat niciodata perioada de CCC.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Perioada de ccc este vechime in specialitate - se aplica si in cazul meu oug nr. 124/2011? alia2 alia2 Buna ziua, In perioada noiembrie 2009 - august 2011 am beneficiat de concediul de crestere copil pana la doi ani. Stiu ca la sfarsitul anului 2011 a aparut ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere a copilului=vechime in specialitate? Ramona24 Ramona24 Buna ziua! Exista vreun act normativ care sa reglementeze faptul ca , concediul de crestere a copilului de pana la 2 ani este considerata si vechime in ... (vezi toată discuția)
Vechimea in specialitate vasilchia vasilchia din 2 ian.2010 pana la 2 ian 2012 a fost in concediu pentru crestere copil ( primul copil); din 14 iulie 2012 si in prezent este in CCC al 2-lea copil. Ma ... (vezi toată discuția)