avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Activitate camimura

Activitate camimura

o las pe luni sa dezleg enigma,ma las de meserie si ma apuc de studiat legislatie.Va multumesc pentru respunsuri.
si totusi... am gasit in Instructiuni din 20/11/2009 pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International

Publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 805 din 25/11/2009

Art. 1. - Cap. IV din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International reglementeaza modalitatile de exercitare a cumulului pensiilor stabilite in sistemul public, in alte sisteme neintegrate sistemului public, precum si al pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale ori statute profesionale cu veniturile salariale sau, dupa caz, cu cele asimilate acestora.
Art. 2. - (1) Pensionarii care fac obiectul reglementarilor cuprinse in cap. IV din Legea nr. 329/2009 sunt cei care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau in baza actului de numire.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1), pentru care se reglementeaza modalitatea exercitarii cumulului pensiei cu salariul, sunt cele care isi desfasoara activitatea la:
a) autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare;
b) regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ-teritoriala.
Art. 3. - (1) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie apartinand sistemului public de pensii se intelege:
a) beneficiarii pensiei pentru limita de varsta;
b) beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
c) beneficiarii pensiei de urmas care pot realiza venituri din activitati profesionale, potrivit legii.

Mentionez din nou, ca lucrez cu contract individual de munca la o regie autonoma unde capitalul este majoritar de stat.
Daca a-ti dori sa-mi raspundeti as fi recunoscatoare.


da,fiica mea are pensie de urmas ca si fratele ei ,dar m-au prins si pe mine conf.art.88 asa cum mi-ati scris si dumneavoastra .Habar nu am avut.Atunci cand am facut dosarul de pensie eram prabusita, dupa decesul sotului.Pe decizie nici ca mi-am aruncat ochii, dupa care m-am angajat,nu puteam sa cresc 2 copii dintr-o pensie de urmas ,iar acum sunt buna de plata.Asta-i viata,nu-i nimic,mergem inainte.
Multumesc din nou.
Pe scurt, beneficiez de o pensie de urmas ( 350 lei ) dupa sotul meu decedat ,pentru intretinerea fiicei mele pana la 7 ani.La o luna dupa primirea deciziei m-am angajat la o regie autonoma si nu am stiut ca trebuie sa anunt la casa de pensii ca depasesc 35% din castigul salarial brut.Intrebarea mea este daca prevederile legii 329/2009 sunt aplicabile si in cazul meu ,adica se poate cumula pensia cu salariul conform legii 329 /2009 sau trebuie sa restitui banii pe perioada angajarii .Am nevoie de raspuns urgent.MULTUMESC ANTICIPAT!