Cea mai simplă metodă este retragerea dvs. din societate prin cesionarea părților sociale, fie către unul dintre ceilalți doi asociați, fie către ambii, fie unei persoane din afara societății, care va deveni asociat în locul dvs., condiția fiind ca actualii asociați să fie de acord cu aceasta, iar cel de-al treilea să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal. Vi se va plăti contravaloarea părților sociale, anume acei 100 lei depuși inițial ca aport la capitalul social.
Costurile sunt reprezentate de taxele la Registrul Comerțului (184 lei sau 224 lei, în fcț. de nr. de caractere din Hotărârea AGA) și de eventualul onorariu al unui avocat sau comisionul unei societăți care se ocupă de astfel de operațiuni - în cazul în care nu veți depune dosarul personal. Aceste costuri trebuie să fie suportate de către societate, nu de către asociați, fiind deductibile.
Ca timp, durează între 3 și 5 zile lucrătoare în cazul cesiunii între asociați și aprox. 35-40 de zile în cazul cesionării părților sociale către o persoană din afara societății.
Dacă nu există acord cu ceilalți doi asociați, atunci retragerea din societate se poate efectua în instanță, prin hotărâre judecătorească, pentru motive temeinice, cum ar fi neînțelegeri între asociați (dovedibile) sau constatarea săvârșirii unor fapte în detrimentul societății de către unul sau ambii asociați. Durează destul de mult, în practică am văzut hotărâri rămase definitive și după 8 luni. Cea mai simplă cale rămâne cesiunea de părți sociale. Succes!