avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Retragere asociat din societate cu răspundere limitata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Retragere asociat din societate cu răspundere limitata

Bună ziua!
Împreună cu alte doua persoane am înființat un SRL în vederea prestării de servicii fotografice.
Toți 3 suntem asociați, iar unul dintre ei are și calitate de administrator. Eu și unul dintre asociați deținem 33.33% fiecare iar administratorul deține 33.34%, iar cota de participare la pierderi este aceeasi.
Capitalul social a fost 300 de Ron, împărțit egal. La momentul actual firma nu a înregistrat nici un venit și nici o cheltuiala, fiind practic "nefolosita"

As vrea sa știu cum procedez în cazul în care doresc retragerea din firma. Din câte am înțeles, se poate pe cale amiabila sau în instanta judecătorească, dar as dori sa știu mai multe detalii în ambele cazuri, și dacă exista niște costuri pe care trebuie sa le plătesc pentru a ieși din firma.

Actul constitutiv nu are nici o mențiune în legătură cu retragerea asociaților iar eu nu am nici o pretenție către asociații mei, doar ștergerea numelui meu din actul constitutiv.

Va mulțumesc!

Cel mai recent răspuns: M0rgan , utilizator 20:59, 3 Decembrie 2019
Cea mai simplă metodă este retragerea dvs. din societate prin cesionarea părților sociale, fie către unul dintre ceilalți doi asociați, fie către ambii, fie unei persoane din afara societății, care va deveni asociat în locul dvs., condiția fiind ca actualii asociați să fie de acord cu aceasta, iar cel de-al treilea să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal. Vi se va plăti contravaloarea părților sociale, anume acei 100 lei depuși inițial ca aport la capitalul social.

Costurile sunt reprezentate de taxele la Registrul Comerțului (184 lei sau 224 lei, în fcț. de nr. de caractere din Hotărârea AGA) și de eventualul onorariu al unui avocat sau comisionul unei societăți care se ocupă de astfel de operațiuni - în cazul în care nu veți depune dosarul personal. Aceste costuri trebuie să fie suportate de către societate, nu de către asociați, fiind deductibile.

Ca timp, durează între 3 și 5 zile lucrătoare în cazul cesiunii între asociați și aprox. 35-40 de zile în cazul cesionării părților sociale către o persoană din afara societății.

Dacă nu există acord cu ceilalți doi asociați, atunci retragerea din societate se poate efectua în instanță, prin hotărâre judecătorească, pentru motive temeinice, cum ar fi neînțelegeri între asociați (dovedibile) sau constatarea săvârșirii unor fapte în detrimentul societății de către unul sau ambii asociați. Durează destul de mult, în practică am văzut hotărâri rămase definitive și după 8 luni. Cea mai simplă cale rămâne cesiunea de părți sociale. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere asociat srl-d roxirox roxirox Buna ziua, Suntem 3 administratori la un srl-d. Unul dintre noi vrea sa se retraga. Care sunt pasii de urmat in acest sens si actele necesare, inclusiv ... (vezi toată discuția)
Dizolvare firma andreeababy andreeababy Buna ziua, Am infiintat o firma cu alte doua persoane. Eu in acesta firma sunt administrator si asociat cu 10 %. O alta persoana este asociat si administrator ... (vezi toată discuția)
Schimbarea fortata a administratorului Morphaeuss Morphaeuss Buna ziua, Detin 90% dintr-o firma de prestari servicii. Asociatul cu 10% are si functie de administrator. Eu doresc cumpararea partilor sale sociale si ... (vezi toată discuția)