Buna ziua,
Am infiintat o firma cu alte doua persoane. Eu in acesta firma sunt administrator si asociat cu 10 %. O alta persoana este asociat si administrator cu 45% si mai este inca una doar asociat cu 45%. Firma nu a mers si vreau sa o dizolv marea problema este ca ceilalti doi nu vor sub nici o forma deoarece ei mai au cateva firme impreuna care nu au functionat si au ajuns la cutite. nu reusesc sa dau de ei la telefon, nu primesc scrisorile, nimic si sunt disperata mai ales acum cu impozitul forfetar.
Conform actului constitutiv firma se poate dizolva prin Hot AGA dar la prima convocare este nevoie de majoritate iar la a doua de cel putin 51%.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac.
Procedura este destul de anevoioasa,trebuie sa le faceti notificar cu confirmare de primire cad stabiliti data convocarii AGA cu mentiunea orinei de zi ,prin care stabiliti ce doriti : iesirea d-voastra din societate prin cesiunea actiunilor si renuntarea la fct.de administrator sau dizolvarea societatii pe motiv ca partile nu au avut interes in activitatea acesteia. Dar pentru dizolvare tb.ca societatea sa nu aiba datorii la stat ,e cheltuiala mare si dureaza mult. Consultati contabilul firmei si iesiti d-voastra din societate.Sfatul meu
Potrivit art. 226 din Legea 31/1990 Legea societatilor comerciale(actualizare 2009)
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.
Daca nu reusiti sa va intelegeti cu asociatii, incercati o retragere din firma .