buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un raspuns!
am devenit actionar majoritar (2009) cu 55 p.s. la o firma care a avut ceva prb in trecut si despre care am aflat ulterior , mai exact in 2007 cand avea alt dom.de activ.intre timp a mai acumulat niste datorii facute de celalalt actionar.
intrebarea mea este urmatoarea : as dori sa ies din firma, cum pot proceda cel mai bine?in cazul in care celalalt actionar nu doreste acest lucru, poate sa ma impiedice sa fac asta?
multumesc.
Puteti sa va retrageti din calitatea de asociat. Va recomand sa consultati un avocat pentru a va asista in acest demers.
Temei legal: art. 226 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale republicata:
ART. 226
(1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.
Va doresc succes!
1 Nu sunteti actionar, sunteti asociat.
2. Ce motiv va determina sa iesiti din asociatie? Nu aveti de ce sa va faceti problema Pentru faptele facute de ceilalti asociati nu raspundeti d-voastra. Pentru faptele ilegale comise de asociati/administratori raspund doar acestia, chiar daca nu mai sunt in functie sau nu mai sunt asociati.
3. Pentru alte datorii ale societatii nu puteti fi tras personal la raspundere, numai daca ati comis d-voastra faptele, sau daca s-au comis acte in favoarea d-voastra care ar prejudicia pe altii.
4. In lipsa unor motive temeinice cum ar fi incalcarea hotaririlor AGA, inselatorie sau alte, nu aveti ce face.
5. Insa detinind majoritatea aveti posibilitatea sa impuneti o excludere a celuilalt asociat, eventual dizolvarea.
Consultati insa un avocat