Nu, nu poate fara hotararea adunarii generale. Asta tocmai ca nu este o societate pe actiuni, ci este un SRL, societate de persoane care se bazeaza pe increderea reciproca(cel putin in carte, in realitate stam altfel)
ART. 202
(1) Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.
(2) Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.
Stiti, e ca in viata, ganditi-va ca ati fi casatorita si intr-o dimineata ati gasi in pat un alt barbat, pentru ca sotul d-voastra s-a saturat, a plecat si a adus pe altcineva.... Nu se poate, trebuie divort, adica tribunal:
ART. 226*)
(1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
#M25
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.
#CIN
*) Conform art. 18 pct. 21 şi art. 82 din Legea nr. 76/2012 (#M26), începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (1 septembrie 2012), la articolul 226 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
#M26
"c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai apelului."