avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Schimbarea fortata a administratorului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Schimbarea fortata a administratorului

Buna ziua,
Detin 90% dintr-o firma de prestari servicii. Asociatul cu 10% are si functie de administrator. Eu doresc cumpararea partilor sale sociale si preluarea administrarii firmei. El nu doreste renuntarea la administrarea firmei pentru ca eu am imprumutat firma cu bani si ii este frica sa nu fie tras la raspundere pentru acest incident.
Intrebare 1: este posibil sa fie descarcat de gestiune si sa fie descarcat de toate obligatiile si responsabilitatile avute inaintea cesiunii? Pe scurt sa iasa din firma fara nicio obligatie? va rog detaliati cat mai mult.
Intrebare 2: este posibil sa il demit "fortat" din functia de administrator si daca da care ar fi procedura?

Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare parerea unor bine cunoscatori
Cel mai recent răspuns: Morphaeuss , utilizator 09:27, 16 Mai 2008
Art. 77. - (1) Asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social pot alege unul sau mai multi administratori dintre ei, fixandu-le puterile, durata insarcinarii si eventuala lor remuneratie, afara numai daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel.
(2) Cu aceeasi majoritate asociatii pot decide asupra revocarii administratorilor sau asupra limitarii puterilor lor, afara de cazul in care administratorii au fost numiti prin actul constitutiv.
Art. 87. - (1) Cesiunea aportului de capital social este posibila daca a fost permisa prin actul constitutiv.
(2) Cesiunea nu libereaza pe asociatul cedent de ceea ce mai datoreaza societatii din aportul sau de capital.
(3) Fata de terti, cedentul ramane raspunzator potrivit art. 225.
(4) Cand actul constitutiv prevede cazurile de retragere a unui asociat, se vor aplica dispozitiile art. 225 si 229.
Art. 194. - (1) Adunarea generala a asociatilor are urmatoarele obligatii principale:
a) sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net;
b) sa desemneze administratorii si cenzorii, sa ii revoce/demita si sa le dea descarcare de activitate, precum si sa decida contractarea auditului financiar, atunci cand acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;
c) sa decida urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru daunele pricinuite societatii, desemnand si persoana insarcinata sa o exercite;
d) sa modifice actul constitutiv.
(2) In acest din urma caz, daca in actul constitutiv se prevede dreptul de retragere a asociatului pentru ca nu este de acord cu modificarile aduse acestuia, se aplica dispozitiile art. 224 si 225.
Art. 202. - (1) Partile sociale pot fi transmise intre asociati.
Art. 203. - (1) Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii.
(2) Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului.
Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
Art. 223. - (1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
(2) Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat.
(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Art. 224. - (1) Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
(2) Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.
Art. 225. - (1) Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
(2) Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.
Art. 226. - (1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

V-am citat cateva articole din Legea 31/1990 privind societatile comerciale. Mai mult nu va pot lamuri, intrucat nu stiu ce scrie exact in actul constitutiv al societatii, iar prezentarea pe care ati facut-o este incompleta.
Morphaeuss a scris:
Detin 90% dintr-o firma de prestari servicii. Asociatul cu 10% are si functie de administrator. Eu doresc cumpararea partilor sale sociale si preluarea administrarii firmei. El nu doreste renuntarea la administrarea firmei pentru ca eu am imprumutat firma cu bani si ii este frica sa nu fie tras la raspundere pentru acest incident.

Nu e incident, e ceva legal si nu are in sine cum sa ii atraga raspunderea.

Intrebare 1: este posibil sa fie descarcat de gestiune si sa fie descarcat de toate obligatiile si responsabilitatile avute inaintea cesiunii? Pe scurt sa iasa din firma fara nicio obligatie?

Se poate, insa daca mai tarziu se descopera ca, de ex, a falsificat actele care au stat la baza descarcarii de gestiune, va raspunde.

va rog detaliati cat mai mult.

no comment.

Intrebare 2: este posibil sa il demit "fortat" din functia de administrator si daca da care ar fi procedura?

Da, sub rezerva unei proceduri decizionale mai aspre in actul constitutiv. Adoptati o hotarare a adunarii generale prin care il destituiti si numiti alt administrator, dupa care inregistrati mentiunea corespunzatoare la RC.
Se poate schimba, operand ulterior modificarea la Registrul Comertului.
Va multumesc tuturor pentru ajutorul acordat.
Sfaturile voastre o sa-mi fie de mare ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare administrator firma valici valici Care sunt pasi si ce acte trebuie facute pentru schimbare administrator? (vezi toată discuția)
Sot-sotie asociati 50%-50% medeea13 medeea13 detinem un srl, suntem sot-sotie si asociati 50%, sotul este administrator, ne-am separat iar el a plecat cu masina firmei si o foloseste strict in interes ... (vezi toată discuția)
Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)