avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... sot-sotie asociati 50%-50%
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

sot-sotie asociati 50%-50%

detinem un srl, suntem sot-sotie si asociati 50%, sotul este administrator, ne-am separat iar el a plecat cu masina firmei si o foloseste strict in interes personal.masina a fost achizitionata cu banii personali ai sotiei cu care a imprumutat firma.Masina nu se poate vinde fara acordul administratorului ca ea sa isi poate recupera banii.Ce se poate face intr-o astfel de situatie dat fiind faptul ca firma nu poate functiona normal din cauza dezinteresului total al administratorului dar mai ales ca foloseste acea masina strict in interes personal, acea masina fiind practic "obiectul muncii".Ce se poate face?Astept sfaturi, pareri dar mai ales solutii.Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 13:55, 26 Martie 2010
Legea societatilor comerciale:
TITLUL V - Excluderea si retragerea asociatilor


Art. 222
(1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
(2) Dispozitiile acestui articol se aplica si comanditatilor in societatea in comandita pe actiuni.

Art. 223
(1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
(2) Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat.
(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Art. 224
(1) Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
(2) Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.

Art. 225
(1) Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
(2) Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.

Art. 226
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere marianababescu marianababescu Buna ziua, Am 2 angajati dintre care unul este asociat si administrator, i-am cesionat 50% parti sociale, la momentul intrarii in societate nu a contribuit ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator firma valici valici Care sunt pasi si ce acte trebuie facute pentru schimbare administrator? (vezi toată discuția)
Litigiu intre 2 asociati ai unei s c neaion neaion situatia se prezinta n felul urmator: s a infiintat o firma cu 2 asociati. dupa o oarecare perioada asociatii se cearta cum se poate inkide ... (vezi toată discuția)