avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Activitate viorelvancea

Activitate viorelvancea

Bună ziua. Am un teren situat în extravilan. Unul dintre vecini vrea să-şi îngrădească terenul aflat lângă al meu. Din discuţiile avute cu el, am înţeles că şi-a măsutat proprietatea şi va pune stâlpii pentru gard, deoarece vrea să crească găini şi capre. Şi-a delimitat zona prin ţăruşi. Problema este că tăruşii i-a pus chiar în şanţul (mai mic) care desparte terenurile. Poate să facă acest lucru? Prin lucrările ce le va executa va împiedica apa să se scurgă de pe cele două terenuri, într-un şanţ mai mare. Ce pot să fac?
Bună ziua.
Vreau să lămuresc un aspect, legat de suspendarea raportului de serviciu la un funcţionar public cu statut special, în situaţia în care ar dori să-şi urmeze soţul/soţia, aflaţi într-o misiune în străinătate pe o perioadă de 3 ani .
conforn art. 60 din Legea nr. 294/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor raporturile de serviciu se suspendă astfel:

ART. 60
(1) Funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se suspendă din funcţie dacă desfăşoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea, în condiţiile legii.
(2) Raportul de serviciu se suspendă la iniţiativa funcţionarului public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pentru desfăşurarea unei activităţi în cadrul unor organisme sau instituţii internaţionale.
(3) Raportul de serviciu al funcţionarului public cu statut special se poate suspenda, de drept sau la cerere, cu respectarea prevederilor cuprinse în legislaţia muncii.

Dacă cităm art. 54 din Codul Muncii observăm că:

ART. 54
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

Conform art. 21 din H.G. 1946/2004 privind condiţiile în baza cărora funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite şi concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament şi recuperare se precizează:

ART. 21
(1) Funcţionarii publici din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la concediu fără plată, a cărui durată însumată poate fi de 30 de zile calendaristice anual, pentru rezolvarea următoarelor situaţii personale:
a) pregătirea şi/sau susţinerea examenelor de admitere, de finalizare a anilor de studii sau de absolvire a celei de-a doua/treia facultăţi;
b) susţinerea examenelor nepromovate de admitere la doctorat sau în instituţii de învăţământ superior, a celor de an universitar ori de licenţă (diplomă), pentru pregătirea cărora au beneficiat de concedii de studii;
c) prezentarea la concurs în vederea ocupării unui alt post.
(2) Concedii fără plată, cu durata de până la 30 de zile calendaristice anual, pot fi acordate şi pentru rezolvarea altor probleme personale ale funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare.
(3) În mod excepţional, funcţionarii publici din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la concedii fără plată, cu durată însumată între 30 şi 90 de zile calendaristice, anual, în următoarele situaţii:
a) tratament medical efectuat în străinătate pe durata recomandată de medic, fără a depăşi însă 90 de zile, dacă cel în cauză nu beneficiază, potrivit legii, de concediu medical şi de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, precum şi pentru însoţirea soţului sau, după caz, a soţiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, soră, părinte - pe timpul cât aceasta se află la tratament în străinătate;
b) pentru alte motive temeinic fundamentate.
(4) Concediile fără plată se aprobă de conducerea unităţii, la cererea funcţionarului public din sistemul administraţiei penitenciare, şi se comunică compartimentelor financiar-contabilitate şi resurse umane.

Prin prezenta, am rugămintea să-mi comunicaţi dacă este posibilă suspendarea raportului de serviciu la un funcţionar public cu statut special din sitemul penitenciar, pe o perioadă de 3 ani, având în vedere baza legală menţionată mai sus şi care este baza legală care se poate folosi la emiterea deciziei de suspendare a raportului de serviciu. Mulţumesc.