avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Activitate mihai_r

Activitate mihai_r

Buna ziua,


Sunt presedintele unei asociatii de proprietari care a apelat acum aprox 1 an la serviciile unui cabinet de avocatura pentru recuperarea datoriilor de la un proprietar. Acum, dupa 1 an s-a ajuns la expertiza contabila ceruta de parat si atat avocatul cat si expertul contabil au refuzat sa obtina de la dosar incheierile de sedinta. Avocatul motiva ca acele incheieri stau doar la dosarul instantei si ca el nu le are iar expertul avea nevoie de ele dar nu dorea sa plateasca banii la xerox.
Intr-un final am ajuns personal la judecatorie, am facut copii dupa acele incheieri si le-am predat expertului contabil, ocazie cu care am aflat si ca avocatul nu a calcat pe la nici unul dintre termene ( in jur de 7 termene pana acum).
Nu stiu daca este o strategie gandita de avocat pentru a avantaja asociatia de proprietari dar cert este ca nu m-a informat niciodata ca va lipsi iar acum nu motiveaza prin niciun fel lipsa de la procese. Toate actualizarile despre proces le-am primit pe email la cererea mea explicita si cred ca au fost extrase de pe portalul instantelor.

Procesul se va finaliza in curand, conform rezultatelor expertizei. Nu cred ca vom pierde ceva strict datorita avocatului dar simt ca acei bani au fost platiti degeaba si n-au fost meritati in nicun fel de avocat.

As vrea sa stiu daca se poate face ceva pentru recuperarea unei parti din banii platiti avocatului si eventual pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.


Multumesc





Răspuns la discuția Contract de schimb servicii
Buna ziua ,

Referitor la discutia din Octombrie, am incheiat contracte de munca cu cenzorul si femeia de serviciu insa mai am o nelamurire.

Dorim sa inchiriem o parte din spatiul comun al blocului (uscatorie,spalatorie, grup sanitar) familiei femeii de serviciu folosind un contract de inchiriere pe care vrem sa-l declaram la ANAF.
AM inteles de la un avocat ca asociatia ar fi scutita de impozitul pe venit din contractul de inchiriere cu conditia ca sumele sa fie folosite doar in scop de reparatii si declarate ca fond reparatii.

Este posibil ? In contractul de inchireire este specificat la rubrica "Obligatiile partilor" urmatorul paragraf:

"LOCATARUL va efectua lucrări de îmbunătățire a spațiului comun al blocului din care face parte SPAȚIUL UTIL închiriat, în contul chiriei datorate până la concurența sumei de .......... sub condiția recepționării lucrărilor la nivel tehnico-financiar de către LOCATOR, iar investițiile efectuate vor rămane în proprietatea LOCATORULUI."


Va pot atasa contractul de inchriere dar nu stiu cum pentru verificare .

Ma puteti ajuta ?

Va multumesc,
Mihai
Răspuns la discuția Contract de schimb servicii
Buun. Multumesc pentru sfaturi. O sa aleg atunci varianta 1 .
Imi puteti da va rog mai multe detalii despre cum se procedeaza cu inregistrarea in Revisal (pt ITM) si declararea la ANAF ? Trebuie ca femeia de serviciu sa-si declare locul de munca de baza in alta parte si sa-i facem o noua carte de munca ? Sau este suficienta inregistrarea in Revisal ? Banuiesc ca trebuie facuta si protectia muncii ?

Vom face 1 contract individual de munca doar pt femeia de serviciu (excluzand instalatorul pentru ca este o activitate ocazionala destul de rara) si 1 contract de inchiriere pentru spatiul oferit.

Am inteles ca pentru venitul din chirii asociatia nu plateste impozit atat timp cat foloseste sumele de bani incasate pentru imbunatatirea confortului proprietarilor (reparatii si investitii).
Este adevarat ?

Multumesc inca o data.
Buna ziua,



Am fost ales de curand presedintele unei asociatii de proprietari in conditiile in care nu s-a oferit nimeni sa ocupe aceasta pozititie si nimeni nu s-a aratat interesat sa se implice in problemele blocului in care locuiesc. Majoritatea au aratat cu degetul spre mine si m-am lasat convins pana la urma.#-o
Cu toate ca nu voi beneficia de vreun onorariu, as vrea sa rezolv cat mai multe probleme intr-un timp scurt si sa pun asociatia cat de cat pe cursul normal.
Nu am pregatire in drept si nu cunosc foarte bine legislatia dar am studiat un pic legea 203 si cateva pagini de pe forum.
Momentan am o nelamurire in ceea ce priveste contractul de munca al femeii de serviciu de pe scara. Femeia de serviciu de pe scara locuieste in blocul nostru intr-un spatiu inchiriat la demisol, transformat in spatiu de locuit pe care in trecut il inchiriase de la asociatie. Contractul de inchiriere a expirat. Pana in prezent n-a fost angajata ca femeie de serviciu insa acum proprietarii au fost de acord ca in schimbul chiriei ea sa presteze munca de curatenie in imobilul unde locuim si sotul ei sa ne ajute cu repararea instalatiilor sanitare (e instalator).

1. O varianta ar fi sa facem un contract individual de munca si un contract de inchiriere si sa potrivim sumele din cele doua contracte astfel incat asociatia sa nu beneficieze de venituri in plus, doar de acoperirea impozitelor (celor 2 contracte) din chirie. Asta ar duce la aparitia pe listele de plata a unei sume colectate de la oameni pt salariul femeii de serviciu (mai mica) si a unei sume provenita din chirie care poate fi utilizata pt reparatii (mai mare). Problema ar fi ca impozitele pentru cele 2 contracte trebuie acoperite de chiriasi fiind practic bani platiti degeaba la stat :)
2. O alta varianta despre care am auzit dar nu stiu cat de valabila este dpdv legal ar fi sa incheiem un contract de schimb de servicii intre asociatie si femeia de serviciu in care sa specificam suma aferenta chiriei si sa convenim ca in schimbul acestui beneficiu femeia sa presteze munca de curatenie pentru asociatie.


Ma puteti lamuri va rog in ceea ce priveste a doua varianta daca este legala si daca scapam de plata ambelor impozite la stat ? Prefer ca in loc de banii pt salariul femeii de serviciu care vor ajunge practic in fondul de reparatii (prin chirie) sa cream un fond de reparatii si sa scapam si de impozitele statului.
Este posibil asa ceva ? Puteti sa-mi dati va rog o solutie ?

Multumesc,
Mihai