Pot sa apelez la puterea / autoritatea lucrului judecat? Sau nu este cazul de fata?
Au platit salariul net x 24 de luni cat s-a judecat procesul.
Apoi au platit contravaloarea concediului de odihna pentru 5 luni din totalul de 24.
Pentru concediul aferent restului de 19 luni am apelat la executare silita pentru ca nu au mai vrut sa plateasca.
Ei au facut contestatie la executarea asta. Au argumentat chiar ca sunt indreptatit la plata concediului pentru 5 luni (nu stiu de ce?!) dar nu si la plata concediului pentru restul de 19 luni.
Da, dar ma gandesc ca in acest caz vor putea ei sa invoce puterea lucrului judecat.
Este vreo posibilitatea sa leg acum, in faza de contestatie la executare, zilele de concediu in natura de contravaloarea zilelor de concediu, de vreme ce nu mai pot primi aceste zile din cauza ca nu mai sunt angajat?
Sigur, am primit drepturile salariale, indexate in totalitate. De asemenea, cand am cerut zilele de concediu, mi-a fost achitata si contravaloarea pentru 9 zile (din totalul de 50 la care aveam dreptul pe perioada litigiului). - Reincadrarea si incetarea contractului de munca s-au petrecut in decurs de 3 zile.
Ce pot sa fac?
Revin cu o actualizare a spetei pentru recuperarea contravalorii zilelor de concediu dupa reincadrare.
Am depus o cerere de lamurire a dispozitivului pentru a ma edifica daca eram indreptatit la zile de concediu in perioada procesului. Cererea a fost respinsa de catre instant de apel pe motivul : « Salariatului i se cuvin toate drepturile decurgand din raportul de munca de care a fost lipsit din cauza angajatorului care l-a concediat in mod nelegal. Prin urmare, petentul nu este in vreun fel vatamat in drepturile cuvenite pentru perioada de la data concedierii, pana la data reintegrarii efective recunoscute chiar de lege, mai ales ca dreptul constand in compesarea in bani a concediului de odihna neefectuat in aceasta perioada face parte din drepturile salarile. Prin urmare, Curtea constata ca decizia poate fi executata in mod corespunzator, nefiind probleme legate de intinderea, aplicarea ori intelesul dispozitivului, iar simplul fapt ca angajatorul refuza sa aduca la indeplinire cererile salariatului nu poate conduce la aceasta concluzie. »
De aici fiecare a inteles ce a vrut si am ajuns la executare, care a decurs fara probleme.
Compania a facut contestatie la executare pe motivul : « creanta nu este certa » si sustine, uneori in contradictoriu :
Cazul 1 - A platit indemnizatia de concediu, si aceasta a fost inclusa in drepturile salarile déjà achitate, si
Cazul 2- Ca nu putea sa plateasca indemnizatia de concediu pentru perioada in litigiu deoarece aceasta se plateste la doar incetarea raportului de munca (raport de munca care a incetat prin acordul partilor dupa o zi de la repunerea in drepturi).
Oricum, considera in ambele cazuri ca nu mai datoreaza nimic.
Se poate ca judecatorul contestatie sa vada aici 2 cazuri distincte ?
1. Am castigat in instanta dreptul la zile de concediu si aveam dreptul sa le primesc in natura (imposibil in cazul de fata de vreme ce am incetat contractul).
2. La incetarea raportului de munca aceste zile trebuiau compensate in bani, insa nu apartin de prezenta speta. Adica va trebui sa initiez o actiune separata impotriva angajatorului pentru recuperarea contravalorii zilelor de concediu,
Pe de alta parte, as putea sa ridic o exceptie de putere a lucrului judecat? Ma gandesc ca in cazul unei actiuni noi ei ai putea foarte usor sa ridice exceptia si cazul ar ramane in aer..
Multumesc
In urma unei decizii definitie a Curtii de Apel instanta a obigat o societate sa ii plateasca unui angajat concediat pe nedrept salariile indexate, majorate si actualizate fara a pomeni nimic despre celelalte drepturi.
O solicitare de indreptare a hotararii trebuie sa fie de forma lamurire/ completare dispozitiv sau se poate incadra la indreptare eroare materiala ? Pentru ca in primul caz termenul de solicitare a trecut déjà, iar in al doilea caz poate fi facuta oricand.
Multumesc
Nu am rezolvat nimic cu angajatorul. Care sunt caile legale prin pot recupera contravaloarea concediului? Executare silita dupa redactarea motivarii sau este nevoie de un alt proces/ reclamatie la ITM. Va multumesc
Multumesc, insa ma interesa mai mult motivatia dvs referitoare la faptul ca ar trebui sa beneficiez de zilele de concediu neefectuate pe perioada litigiului, care a durat 24 de luni.
Angajatorul a platit integral 24 de luni si sustine ca aici este inclus si concediul. Nu stiu cum sa contraargumentez..
Nu am ajuns la niciun rezultat, angajatorul isi mentine punctul de vedere. Puteti sa imi spuneti, va rog, care este cadrul legal pe care l-ati avut in vedere?
Intre timp, am incetat contractul de munca cu acordul partilor si practic vorbim acum doar despre plata acestor zile de concediu. Pot sa ma indept cumva impotriva angajatorului pentru recuperarea acestei sume sau am sanse mici de reusita?
Cred ca m-am edificat singur, este varianta 1. Pentru ca IPC este comunicat pe site-ul INS prin raportarea perioadei curente la perioada de referinta.