Buna ziua. Locuim intr.o casa cu curte și gradina care a fost naționalizată. Bunicii mei au avut în jur de 40-50 de ani de când au stat în ea, plătind impozitele și toate cele. În 2007 au cumpărat bunicii casa și curtea, fara gradina pt a ieși mai ieftin, așa li se spunea de la primărie. Peste puțin timp, au făcut contract de vânzare cumpărare mamei. Am incercat prin 2009 sa facem intabulare și pe gradina sa fie un tot. La momentul respectiv, era o posibilitate sa ni se ofere gratuit gradina aferentă. După 9 ani am primit de la prefectură o decizie, cum că nu ni s-a acceptat dosarul. Acum citesc noua lege a naționalizării unde scrie că am avea dreptul la grădina gratuit. Dar nu îmi dau seama in ce condiții. Cei de la primărie mi au spus că nu mă incadrez in acea lege și că ar trebui sa o cumpăr
Cu ce autoritate as putea discuta?
Constructia este pe proprietatea statului, care a fost inchiriata, pana la cumparare. Dar cum ramane cu art. 21 din legea nr 112/1995, conform caruia, o data cu restituirea in natura si dobindirea dreptului de proprietate asupra apartamentelor se dobindeste si dreptul de proprietate asupra terenurilor aferente, asa cum au fost determinate la data trecerii in proprietatea statului , cu exceptia suprafetelor ocupate si aferente altor constructii si dotari edilitare realizate, cu aprobari legale, dupa aceasta data. Cand se aplica? Este abrogat?
Primaria mi-a invocat un articol din legea prefectului care a fost abrogat, motiv pentru care noi trebuie sa cumparam terenul aferent, printr-o licitatie, cum s-a procedat si cu constructia.
Proprietarul poate cere dosarul de la primarie sa mearga pesonal la prefectura pentru a primi un raspuns? Noi credem ca dosarul nu a fost trimis niciodata catre prefectura.
Buna ziua! Problema este legata de retocedarea terenului auxiliar unei case nationalizate. Terenul pe care este situata locuinta a fost cumparata de catre bunici,in anul 2003, insemnand 610 mp, la 'sfatul' primarului de atunci care le-a spus sa nu cumpere si terenul pentru a iesi mai ieftin. terenul ramas este in jur de 1000 mp. Peste 2 ani au trecut actele casei pe numele mamei. Peste inca vreo 3 ani s-a facut o cerere colectiva pentru intabularea terenului aferent. S-a facut cadastrul, iar peste o perioada buna dupa ce am fost la primarie sa ne interesam de acte ni s-a spus ca nu ni s-a acceptat cererea. Celeilalte persoane cu care facusem cererea i-a fost acceptata. Dupa ce mama s-a dat batuta am fost eu sa ma interesez ce este de facut la primarie. Cei de la primarie mi-au spus ca prefectul ne-a trimis inapoi dosarul si ca acum proprietara trebuie sa depuna o cerere de intentie de cumparare a terenului respectiv de la primarie.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Odata cu trimiterea dosarului inapoi, prefectul nu ar fi trebuit sa notifice in scris motivele pentru care nu ni s-a acceptat cererea?
2. Cum putem obtine acte pe terenul in cauza?