avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Activitate Jz61

Activitate Jz61

Se pare ca lucrand in administratia publica, nu stim care este diferenta intre functionar public si personal bugetar.Ciudati oameni.Eu personal nu am gasit sectiunea unde sa postez intreabarile legate de personalul bugetar.
Apelez iarasi la un specialist sau un coleg de breasla si anume cei care lucreaza cu Legea 284/ 2010, si in special cu personal bugetar.Am tot intrebat in stanga si-n dreapta cum se stabileste de exemplu salariul unui muncitor necalificat, gradatia 3, cu 2 sporuri : spor cd.peric. in cuantum de 15%, si alt spor de cd.grele in acelasi cuantum, vizavi de salariul minim brut pe economie.
Am un exemplu pentru muncitor necalificat:
1.Salariul de baza incluzand si sporul de vechime= 857 lein
2.Spor cd. grele= 116 lein
3.Spor cd.periculoase= 116 lei.
4.Total brut= 1089.Este corect asa? Avand in vedere exemplul dat de mine, as dori un raspuns concret, daca este bine cum am procedat.Ministerul Muncii nu ma indruma de nici un fel, asa cum am informat pe pagina 1.Mentionez ca salariatul de mai sus beneficiaza de gradatia 5.
Corect la Art.12 asa mentioneaza Legea 284/ 2010, Dragota, as intelege eu din lege si din comentariul tau, ca Salariul brut pe economie adica cel de 900 la ora actuala, trebuie sa cuprinda salariul de baza care este format din: Salariul de incadrare+ spor vechime+ind de cond care s-a introdus in salariul de baza +sporuri pentru conditii de munca = Salariu brut .Am inteles bine?
Exista si in 284/2010 la fiecare anexa in parte ca se pot acorda sporuri la salariul de baza, dar sporurile pe care le-am acordat au fost pe Regulamentul vechi, binenteles cu aprobarea Ministerului public de sanatate, si am ramas cu ele, la aparitia Legii 330/ 2009 , care ulterior a fost abrogata prin 284.
Da, venim cu salariul pentru toti salariatii din OG 10/ 2008, din Legea 284/ 2010, s-au preluat foarte putine articole, de exemplu Art.11 care stabileste gradatiile pentru sporul de vechime, iar pentru sporuri s-au luat avize mai vechi, iar in fiecare an Ordonantele de Urgenta , sau la fiecare sfarsit de an pentru anul urmator se specifica ca prevederile Art.21 din Legea cadru nr.284 se aplica Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexele nr. I-VIII, precum si conditiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament elaborat de catre fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetara - administratie, sanatate, invatamant, justitie, cultura, diplomatie, de catre institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si de catre autoritatile publice centrale autonome, care se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea fiecaruia dintre ministerele coordonatoare, fiecareia dintre institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala sau autoritatile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si al Ministerului Finantelor Publice si cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.

Ori acest Regulament nu este elaborat nici pana astazi.
Am un exemplu pentru muncitor necalificat:
1.Salariul de baza incluzand si sporul de vechime= 857 lei
2.Spor cd. grele= 116 lei
3.Spor cd.periculoase= 116 lei
4.Total brut= 1089
Este corect asa?
As vrea sa ma indrumati, cum se aplica salariul de baza minim brut pe tara, in institutiile publice.Am citit mai multe comentarii in aceasta privinta, parerile fiind impartite, si as vrea sa explic: unii sunt de parere ca salariul de baza minim brut pe tara este cel care include si sporurile de orice natura, si stim ca noi cei care lucram cu personal bugetar, salariu minim BRUT inseamna salariul de baza +sporurile pentru conditii de munca.Altii sustin ca la salariul minim brut pe tara , se aplica toate sporurile in procente.In Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr.285/ 2010, este un exemplu de calcul, in care de exemplu pentru muncitorii necalificati rezulta un spor la salariu si care a fost diminuat pentru a ajunge la salariul minim brut la data respectiva.Am solicitat si la Ministerul Muncii indrumari in aceasta privinta si raspunsul a fost, citez:,, Nu este abilitat de lege sa stabileasca salariile individuale ale personalului bugetar'', institutia dand un exemplu de calcul al unui salariu pentru functia de muncitor necalificat, in ideea sa ne indrume ca acel salariu este calculat corect.Astept parerile unor specialisti in domeniu, accept si sfaturi de la colegi care lucreaza cu personal bugetar.
20 de zile lucratoare, fiind vorba de un salariat cu functie de executie, personal bugetar
Asa am facut su eu calculul, multumesc ! In sfarsit am gasit si eu o pagina personalizata, cu care pot imparti opinii, fiind singura in departamentul de HR.