avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Aplicare salariu de baza minim brut in institutiile ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Aplicare salariu de baza minim brut in institutiile publice avand personal bugetar

As vrea sa ma indrumati, cum se aplica salariul de baza minim brut pe tara, in institutiile publice.Am citit mai multe comentarii in aceasta privinta, parerile fiind impartite, si as vrea sa explic: unii sunt de parere ca salariul de baza minim brut pe tara este cel care include si sporurile de orice natura, si stim ca noi cei care lucram cu personal bugetar, salariu minim BRUT inseamna salariul de baza +sporurile pentru conditii de munca.Altii sustin ca la salariul minim brut pe tara , se aplica toate sporurile in procente.In Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr.285/ 2010, este un exemplu de calcul, in care de exemplu pentru muncitorii necalificati rezulta un spor la salariu si care a fost diminuat pentru a ajunge la salariul minim brut la data respectiva.Am solicitat si la Ministerul Muncii indrumari in aceasta privinta si raspunsul a fost, citez:,, Nu este abilitat de lege sa stabileasca salariile individuale ale personalului bugetar'', institutia dand un exemplu de calcul al unui salariu pentru functia de muncitor necalificat, in ideea sa ne indrume ca acel salariu este calculat corect.Astept parerile unor specialisti in domeniu, accept si sfaturi de la colegi care lucreaza cu personal bugetar.
Cel mai recent răspuns: Jz61 , utilizator 08:52, 11 Noiembrie 2014
Conform HG 871/2013: Art.1(1) Incepand cu 1 iulie 2014 ,salariul de baza minim brut pe tara garantat este de 900 lei la un timp complet de lucru de 168 ore in medie pe luna in anul 2014,reprezentand 5.37 lei/ora.
Pentru personalul din sectorul bugetar ,nivelul salariului de baza ,potrivit incadrarii nu poate fi inferior nivelului salariului garantat in plata ,prevazut la art.1.
In concluzie pentru sectorul privat sporul de vechime nu se include ci se adauga la salariul de baza.
In sectorul bugetar situatia este diferita datorita Legii 284/2010,care a inclus clase de ierarhizare si coeficienti si gradatii de vechime.
Conform art.10 din Legea 284/2010 salariul de baza(atentie brut si nu baza)cuprinde salariul de baza ,sporurile,indemnizatiile si alte elemente ale salariului corespunzatoare categoriilor din sectorul bugetar.
In concluzie sporul de vechime este inclus in salariul de baza dar nu se include ci se adauga la salariul de baza care nu poate fi mai mic de 900 lei.
Deci toate adunate sa nu fie mai mici decat 900 lei.
Dupa legile actuale un muncitor necalificat cu vechime din privat are salariul mai mare decat acelasi muncitor necalificat cu aceiasi vechime din sistemul bugetar.
Astea sunt legile facute noi doar trebuie sa le aplicam.
Am un exemplu pentru muncitor necalificat:
1.Salariul de baza incluzand si sporul de vechime= 857 lei
2.Spor cd. grele= 116 lei
3.Spor cd.periculoase= 116 lei
4.Total brut= 1089
Este corect asa?
Ca modalitate de lucru da .Insa salariul unui muncitor necalificat trebuie luat din grila din OG 10/2008, daca e bugetar sporul de vechime calculat dupa vechimea efectiv in munca iar procentele pentru sporuri daca aveti avize conform legii la sporuri.
Altfel curtea de conturi verifica fiecare incadrare si unde nu gaseste salariu care sa stea pe documente il imputa.
Da, venim cu salariul pentru toti salariatii din OG 10/ 2008, din Legea 284/ 2010, s-au preluat foarte putine articole, de exemplu Art.11 care stabileste gradatiile pentru sporul de vechime, iar pentru sporuri s-au luat avize mai vechi, iar in fiecare an Ordonantele de Urgenta , sau la fiecare sfarsit de an pentru anul urmator se specifica ca prevederile Art.21 din Legea cadru nr.284 se aplica Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexele nr. I-VIII, precum si conditiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament elaborat de catre fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetara - administratie, sanatate, invatamant, justitie, cultura, diplomatie, de catre institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si de catre autoritatile publice centrale autonome, care se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea fiecaruia dintre ministerele coordonatoare, fiecareia dintre institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala sau autoritatile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si al Ministerului Finantelor Publice si cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.

Ori acest Regulament nu este elaborat nici pana astazi.
Problema este ca eu n-am acordat spor conditii ca inca n-au aparut regulamentele ptr administratie am vazut ca o sa apara pana la 01.01.2015 .

Alte discuții în legătură

Salariul de baza germi germi Lucrez in sistemul bugetar si am salariul de incadrare pe studii superioare de 900 ,cu sporul de vechime de 15% inclus . Este corect ? Ocolega care s-a ... (vezi toată discuția)
Salariu minim garantat pentru bugetari nasu999 nasu999 Buna ziua! De cand s-a tot balbait legislatia salarizarii, parerile sunt impartite si practica la fel. Va rog, lamuriti-ma exact cum se face? 1. ... (vezi toată discuția)
Stabilire salariu in raport cu salariul brut pe economie Jz61 Jz61 Apelez iarasi la un specialist sau un coleg de breasla si anume cei care lucreaza cu Legea 284/ 2010, si in special cu personal bugetar.Am tot intrebat in ... (vezi toată discuția)